Column Peter van der Vorst: Televisietje spelen

18 april 2015 15:05 | columns | Door Televizier

Het is nu voor iedereen mogelijk om wereldwijd live uit te zenden. Dat kan bijvoorbeeld met de app Periscope, de nieuwste rage op social media-gebied.

Via Periscope kun je ongelimiteerd rechtstreeks beeld en geluid verspreiden. Dus wanneer je bij de groenteboer staat en wilt laten zien hoe groen de appels zijn (om maar iets stompzinnigs te noemen), dan kun je dat live streamen en van gesproken commentaar voorzien.

Iedereen die dezelfde app heeft geïnstalleerd kan dat op hetzelfde moment in prima kwaliteit bekijken, maakt niet uit of hij bijvoorbeeld in Nederland, Australië of Chili woont. De kijkers kunnen via tekstballonnetjes reageren en ‘hartjes’ sturen wanneer ze een filmpje leuk vinden.

Toen ik dat voor het eerst uitprobeerde bij een gezin dat aan het ontbijt zat in Los Angeles, gingen de leden uit hun dak van enthousiasme toen ze lazen dat er op dat moment iemand uit het verre ‘Holland’ zat mee te gluren. Natuurlijk biedt Periscope ook professionele mogelijkheden. Bij grote nieuwsgebeurtenissen is het nu heel makkelijk geworden om beelden pijlsnel, zonder peperdure satellietwagens, de planeet over te sturen.

Inmiddels hebben talkshowhosts als Ellen DeGeneres en Jimmy Fallon de app ook ontdekt. Zij laten geregeld backstage dingen zien voordat ze aan hun echte opname beginnen, hartstikke leuk! Wanneer je iemand volgt krijg je vanzelf een bericht op het moment dat hij of zij ‘live’ gaat.

Zelf ben ik ook redelijk actief op de app, rechtstreeks vanuit m’n keuken of kantoor, en backstage bij RTL Boulevard. Dus volg me op Periscope om live dingen te zien en horen waar je wellicht hélemaal niet op zit te wachten! 

Meer over