Column Peter van der Vorst: Uitmelken

Ook ik ben dit seizoen weer een trouwe kijker van Boer Zoekt Vrouw.

Maar ik merk dat ik er minder plezier aan beleef dan voorheen, en langzaam maar zeker afhaak. De reden daarvoor is dat ik het gevoel heb dat het programma steeds meer z’n doel voorbijschiet. En dan komt vooral door alle publiciteit eromheen. Dit jaar liggen de deelnemende boeren nóg meer onder een vergrootglas dan bij eerdere series het geval was.

Het begon met ‘hunk’ Tom die klaagde over de enorme toeloop van fans die hem in levenden lijve op zijn boerderij wilden zien. Daarna ­kregen we ‘geile Geert’, die in de uitzending en in de media wel heel erg werd neergezet als handtastelijke idioot (terwijl hij me vooral heel lief lijkt). En dan is er ook nog de zwijgzame boerin Bertie die door de buitenwereld nu wordt bestempeld als ‘saai’ en zich zelfs moest verantwoorden in de krant over de waarde van haar bezittingen. 

Het programma focust zich steeds meer op de opmerkelijke karaktertrekken van de boeren dan op hun zoektocht naar de ware liefde. De deelnemers lijken er meer last dan plezier van te hebben en ik neem aan dat dit niet de bedoeling is. Bovendien bleek begin dit jaar uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal vrijgezellen onder boeren met 15% véél lager ligt dan in de meeste andere beroepsgroepen. Dus in die zin is het programma ook niet echt noodzakelijk.

Ik denk dat de publieke omroep zich moet afvragen of ze dit succes nog verder moet uitmelken. Misschien is het beter om de boeren voorlopig even op stal te zetten.

Reageren