Column Peter van der Vorst: Voorspelling

12 Oktober 2017 12:46 | columns | Door Televizier

Wie wint de Gouden ­Televizier-Ring dit jaar?

'Die vraag wordt op 12 oktober beantwoord; vóór die tijd is het natuurlijk leuk om er een beetje over te speculeren. De drie genomineerden zijn wat mij betreft allemaal programma’s die ertoe doen. In Beste zangers, waarin artiesten in een intieme setting elkaar nummers zingen, zitten vaak ontroerende en humoristische momenten en er zijn geregeld verrassende covers hoog in de hitlijsten beland. Een feelgoodshow waarvan we er meer zouden moeten hebben.

Dan is er Expeditie Robinson dat al meer dan 15 jaar in Nederland op de buis is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ben afgehaakt, omdat ik het gekonkel tussen de kandidaten en het afzien op een onbewoond eiland wel heb gezien. Maar feit is dat het goed gemaakt wordt en dat er wekelijks meer dan een miljoen mensen afstemmen op het programma.

De derde genomineerde is Zondag met Lubach. Voor mij de grote favoriet van dit jaar en een van de weinige programma’s waarvan ik geen aflevering wil missen. Jarenlang probeerden Nederlandse comedians tevergeefs een satirische nieuwsshow van de grond te krijgen. Meestal ­mislukten ze omdat ze krampachtig probeerden Amerikaanse grootheden als Jon Stewart of Stephen Colbert te imiteren. Arjen Lubach is erin geslaagd een compleet eigen toon en stijl te ontwikkelen en relatief veel jonge kijkers aan zich te binden.

Naast de grappen wordt er ook iedere week op een ludieke manier een serieus onderwerp aangesneden, dat Lubachs topredactie tot op het bot heeft geresearcht. En dan lukt het hem ook om geregeld een filmpje te produceren dat wereldwijd viral gaat, zoals America first, The Netherlands second, na de verkiezing van Donald Trump. Dus wat mij betreft gaat de Ring dit jaar naar Arjen en zijn team. Heel benieuwd of mijn voorspelling is uitgekomen…'

Meer over