Column Peter van der Vorst: wakkergeschud

Afgelopen week schoof ik aan bij programma’s om Rondkomen in de Schilderswijk te promoten.

Altijd goed om te ervaren hoe het is om als gast ergens te zitten. Daar kan ik zelf ook weer wat van leren. Én het is leuk om collega’s te ontmoeten die je anders niet zo snel ziet. 

Zo zat ik bijvoorbeeld bij Vandaag De Dag, het ontbijtprogramma van WNL. De avond ervoor was een latertje geworden, dus stapte ik met dikke ogen van de slaap om 06.30 uur met enige tegenzin in de auto. Maar eenmaal in de studio was dat gevoel van ‘waarom doe ik dit?’ snel verdwenen. 

Ik werd er ontvangen met een lekker ontbijtje, door allemaal frisse mensen aan wie je niet kunt afzien dat hún wekker al om half vier ging. Bovendien is presentatrice Leonie ter Braak een leuk en ‘wakker’ mens. Ze houdt de vaart er flink in; tijd om in te dutten is er niet. De interviews gaan in een razend tempo, want er moet geschakeld worden met het nieuws, de verslaggevers in het land en weerman Robert. Heel diep gaat het niet, maar dat hoeft ook niet op de vroege ochtend. 

Het enige rare is dat je een uur later als gast het hele kunstje nog eens over moet doen, inclusief dezelfde vragen en antwoorden. Dat doen ze omdat de kijker zich ’s ochtends om de negen minuten ‘ververst’. Mensen gaan naar hun werk en zetten de tv uit, terwijl anderen dan juist opstaan en gaan kijken. Is allemaal onderzocht. Ik ben in ieder geval wakkergeschud en ga vaker kijken naar Leonie en Vandaag De Dag!

Reageren