Column | PowNews - Luis Of Olifant?

Het wonder geschiedde. Matthijs van Nieuwkerk gaf zijn zegen aan Rutger Castricum van PowNews.

Het was maandag 14 februari, iets voor achten. "Rutger Castricum is een uitstekende interviewer" meende Van Nieuwkerk, god onder de interviewers, in De Wereld Draait Door. Tafelgast Arie Boomsma viel van zijn geloof door PowNews gelijk af te breken. Arie die iets negatiefs zegt; ik moet er nog van bijkomen. Maar is dat PowNews nou een broodnodige luis in de pels of toch alleen een irritante olifant in een porseleinkast?

Opvallend aan het programma is dat iedereen zo groot is.

Presentator Dominique Weesie is volgens tegen de twee meter, maar Rutger Castricum lijkt werkelijk een reus van rond de 2,40 m en dat heeft een wonderlijk effect. Als hij Bram Moszkowicz interviewt, lijkt het alsof hij met een kabouter staat te praten. En een Bram die omhoog moet kijken, krijgt daardoor iets heel kinderlijks. Ook de cameraman lijkt een reus, waardoor het effect door de hoge camerastand wordt versterkt.

Jojanneke is ook minstens 1,96 m en dat geeft haar overal de status van de juf die met haar leerlingen staat te kletsen.

PowNews heeft de ene scoop na de andere. Het binnensmokkelen van alle drugs in de jeugddetentie-instellingen leidde vorige week tot ophef in de Tweede Kamer. Dat er elk jaar een paar miljoen gaat naar hondentraining voor managers van de overheid, was hilarisch en schokkend om te vernemen. Het meisje met de fiets dat in elkaar wordt geslagen. Het gezamenlijke bezoek van de rabbijn, de bisschop en de imam in Amsterdam wordt verstoord door de Hitlergroet.

Alles leidt tot ophef.

Het interview van Rutger met de voorzitter van SGP, die gezegd had dat hij PowNews verderfelijk vond, was onvergetelijk grappig. Maar de reportage over de SP die in Dierentuin Emmen een bijeenkomst hield, was dan weer verschrikkelijk. Ze hadden allemaal shots gemaakt van dikke SP'ers, quotes van SP'ers die niet zo slim waren, achter elkaar gemonteerd, waardoor het leek alsof de achterban van de SP één grote Jostiband was.

Om over de ruggen van deze mensen je grapje te maken, is behoorlijk laag bij de grond.

Hetzelfde trucje werd toegepast op de onderwijsmanifestatie tegen bezuinigingen in het speciaal onderwijs in Nieuwegein. Op 10.000 leraren zijn er altijd wel een paar rare mannen met een staartje, een lerares die zich verliest in een protestdans en nog een paar slecht geklede clichéleraren. Als je die achter elkaar zet, kun je de hele beroepsgroep belachelijk maken. En Rutger maar roepen dat alle leraren vervelend zijn en hij het zelf ook wel zonder speciaal onderwijs gered had.

Dat is gewoon gemene, slecht geïnformeerde, goedkope journalistiek bedrijven.

Rutger Castricum gebruikt de microfoon als een wapen en schiet met scherp. Hij kan de nieuwe Robin Hood worden, die steelt van de rijken om het aan de armen te geven. Vooralsnog schiet hij nog iets te vaak en met iets teveel plezier op de armen.

Reageren