Column | Puin

Deze dinsdag start het nieuwe programma ‘Mijn leven in puin’, dat ik op RTL 4 mag presenteren.

In het programma staan mensen centraal die letterlijk en figuurlijk een puinhoop van hun leven hebben gemaakt. Door hun verzamelwoede is hun huis vaak min of meer onbewoonbaar geworden en belanden ze in een sociaal isolement. Het probleem is alleen dat het ‘slachtoffer’ meestal niet doorheeft dat hij langzaam maar zeker in z’n eigen troep verzuipt. Aan mij de schone taak ze ervan te overtuigen dat ze hulp nodig hebben.

En dat is niet altijd even makkelijk, want het is alsof je tegen een muur staat te praten. Vrijwel alle verzamelaars vinden dat iedere schroef, versleten toiletbril of kapotte pvc-buis van grote waarde is. Met hulp van familieleden en vrienden die hun geliefde voor het programma hebben aangemeld, lukt het me meestal de verzamelaar over de streep te trekken om mee te werken. Maar dan moet het echte werk nog beginnen.

In vier dagen tijd wordt iemands leven volledig op z’n kop gezet onder begeleiding van pschyschologe Barbara en professional organizer Manita. Aan het eind van zo’n week laten we iemand achter wiens hoofd en huis leeg zijn gemaakt. En het is prachtig om te zien wat voor positief effect dat heeft. Nu sta ik vlak voor een verhuizing en ontdek ik dat ik zelf eigenlijk geen haar beter ben. Ik sleep al jarenlang oude cassettebandjes, tijdschriften en kapotte mobieltjes met me mee, Mischien moet ik Manita en Barbara eens bij mij thuis uitnodigen...

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.
U kunt reageren via Twitter @petervdvorst


Reageren