Column | Ranking

Sommige dingen begrijp ik gewoon niet. Bijvoorbeeld dat de kraan van de douche altijd recht onder de douche gemonteerd wordt, waardoor je altijd een koude plens over je arm krijgt. Maar er is meer...

Ik snap ook niet wat het betekent als het weerbericht zegt dat de kans op regen 35% is. Wat houdt dat in?

Gaat het 35% van de dag regenen? Is de kans dat er één druppel valt 35%? Als de kans op regen 35% is en er is die dag al een bui gevallen, wat is dan de kans dat er nog een bui komt? Weer 35% of juist 0%? Of 17,5%?

Kortom, ik kan er niks mee.

Een nieuwe trend op het gebied van radio en tv is ‘ranken’. Vooral Ranking the news is populair. Op Radio 1 doen ze het al een tijdje en nu zijn er ook tijdens de MaDiWoDoVrijdagshow op Ned. 3 druk mee.

Ik begrijp er helemaal niks van. Mensen kunnen via Twitter, sms of email aangeven wat ze het belangrijkste nieuws vinden. Daar wordt dan de hele dag/avond over gepraat, mensen gaan stemmen en aan het eind van de rit is er een ‘winnaar’. Maar wat zegt dat nu?

Zijn er mensen die tegen elkaar zeggen: ‘Heb je gehoord wat vandaag het belangrijkste nieuws is geworden?’

Krijgt het belangrijkste nieuws een prijs? Wat is de lol van ‘belangrijkste nieuws’ zijn? ‘Yes! Het overlijden van Jean Nelissen heeft gewonnen!’

Er wordt helemaal niks mee gedaan, behalve dan dat er gezegd wordt dat dat nieuws het belangrijkste nieuws was. Iets dat ook nogal discutabel is, want er zijn hoogstens een paar honderd mensen die eraan meedoen.

Misschien nog een paar suggesties voor variaties:

- Ranking the weather; mensen kunnen stemmen op de hardste regenbui of de belangrijkste wolk,
- Ranking de file; de meest irritante file.
- Ranking the vegetables; wat is dé groente van de dag?
- Ranking het tijdstip van de dag; ‘Gewonnen heeft vandaag... kwart over negen!’

De finale van de MaDiWoDoVrijdagshow is de bekendmaking van de top 5 van het nieuws, waar dan het liefst een ingezonden foute grap (Krenking the news?) over gemaakt wordt. Geen mening, zelfs geen bespreking, alleen noemen.

Het kan de ouderdom zijn, maar ik begrijp er helemaal niks van.

Joep van Deudekom

Reageren