Column | Schreeuwen tegen de wind

Maandagavond zenden de gezamenlijke omroepen EO, VARA, VPRO, NTR en AVRO de cultuurmanifestatie Leve De Beschaving uit. Dat gezamenlijke alleen al is bijna statement genoeg (waar is de KRO by the way?). Ik mag daar zelf een kleine bijdrage aan leveren.

Het wordt een bijzondere avond. Tenminste, daar ga ik bij zo’n line-up van uit, want terwijl ik dit schrijf, is alles nog in voorbereiding.

Hoe zullen de kijkcijfers zijn? Ben bang dat het tegenvalt, want acties op tv worden niet extreem goed bekeken.

Maar stel dat we een miljoen kijkers hebben. Wat zou het effect zijn?

Zouden de mensen massaal naar het Malieveld trekken om te protesteren tegen de bezuinigingen in de kunst? Zou er één VVD’er, CDA’er of PVV’er denken; "Mijn God, ik wist niet dat er zoveel moois en belangrijks op kunstgebied bestond, dit heeft mijn ogen geopend; waar zijn we eigenlijk mee bezig? We moeten de bezuinigingen terugdraaien."

Zou er één kijker zijn die geraakt zal worden door het gebodene? Bij dit soort acties preek je vooral voor eigen parochie. Net als dat ik in 20 jaar geëngageerd theater maken meestal preek voor mensen die het al lang met me eens zijn.

Mensen overtuigen van het belang van kunst is schreeuwen tegen de wind.

Toch moeten we zo’n tv-actie doen, want het alternatief is niks doen. En niks doen lijkt op stilzwijgend toestemmen. Kunstenaars kunnen helaas hun tanden niet laten zien. Postbodes, buschauffeurs en machinebankwerkers kunnen gaan staken, maar als kunstenaars staken, treffen ze alleen de mensen die hen steunen.

Kunst kan alleen overtuigen door mooie dingen te maken. Maar dat maakt het al. Nederlandse podiumkunst is van zeer hoog niveau. In de kunst wordt keihard gewerkt door zeer bevlogen mensen die dat niet doen voor het geld, maar om iets moois te maken, iets bijzonders, mensen die u ontroeren, verbazen, laten lachen, een
nieuw inzicht meegeven, die u...

Ja, daar ga ik ook al.

Als u dit stukje tot hier hebt gelezen, dan hoef ik u dat allemaal niet te vertellen en als u tot degene hoort die het eens is met snijden in die linkse hobby’s, dan bent u al niet eens tot hier gekomen.

Ons rest weinig anders dan doorgaan waar we mee bezig zijn en hopen dat het tij zal keren. En met een partij vol brievenbuspissers, cv-vervalsers en openbare en huiselijk geweldplegers zal dit echt niet lang meer duren, toch?

Joep van Deudekom

Reageren