Column | The Daily Show

Van sommige dingen hoop je gewoon dat het gaat lukken. Dingen die eigenlijk gedoemd zijn te mislukken, die niemand aandurft, die je de kop kunnen kosten als het niet leuk genoeg is. Ik heb het over The Daily Show, de Nederlandse editie, die sinds kort te zien is op Comedy Central.

BNN had het al eerder geprobeerd, maar met de verkeerde mensen en te weinig budget.

Jan Jaap van der Wal, de vroeg oude jongeling van de Comedy Train, inmiddels Godfather aldaar, heeft het lef gehad om de Nederlandse editie van The Daily show te maken voor Comedy Central met weinig budget.

Dat is goed en slecht nieuws.

Goed nieuws, omdat ze daar met een aantal topmensen zoals Owen Schumacher en Sander van Opzeeland werken, omdat ze een beetje buiten de spotlights blijven omdat niemand Comedy Central kan vinden en dus niet gelijk op de kijkcijfers worden afgerekend.

Slecht nieuws omdat niemand Comedy Central kan vinden, er een klein budget is en het na drie weken alweer klaar is.

Het is zo raar in Nederland dat mensen een bepaalde zender gewoon niet kunnen vinden. Dat zijn mensen die dus wel gewoon mogen stemmen, maar een zender vinden met dubbele digits, ja, dat is toch wel erg lastig.

Terwijl ik dit schrijf, heb ik de eerste drie afleveringen gezien en nabesproken in diverse wandelgangen. Algemene kritiek: het is leuk, maar niet actueel genoeg.

Maar dat is hun bedoeling ook niet.

The Daily show bekijkt namelijk achteraf hoe een bepaald onderwerp is behandeld in het nieuws en trekt daar conclusies uit. Het loopt per definitie achter de feiten aan; dat is hun insteek.

De analyse over de Brandon-hype (de autistische Brandon werd vastgebonden in zijn kamer), de conclusie dat Brandon al vóór de hype naar een andere woning zou gaan, en dat de hele mediahype, inclusief alle krokodillentranen en verontwaardiging, dat proces alleen maar ‘iets’ versneld heeft, vond ik echt opzienbarend en goed gezien.

Sander van Opzeeland als Midden-Oostendeskundige-deskundige was geniaal. Het sterke eraan is dat als de grappen even iets minder zijn (onvermijdelijk en komt ook voor bij de echte Daily show), er altijd nog de intelligente mening over het onderwerp onder blijft liggen. Dit in tegenstelling tot de vele andere, hijgerige actualiteitenhumor elders, waarbij, als de grap niet goed is, er niks overblijft en je tenen gaan krommen.

Humor als middel in plaats van doel op zichzelf is wel weer eens een verademing.

The Daily show is nog lang niet stevig genoeg, dat kost namelijk een paar jaar, maar ik weet zeker dat de eerste afleveringen van de echte Daily show nog niet de kwaliteit hadden van deze. Zou direct op de publieke omroep moeten, want ze zijn de luis in de pels van de overheid en dat is een taak van de publieke omroep.

Als er iets typisch Ned 3 is, is dit het wel. 

Maar dan met voldoende geld, want vijf tot zes schrijvers is op den duur niet genoeg; die lopen zichzelf kapot. De buzz op Twitter is positief en dat is een hoopgevende start.

Dus, mensen, doe eens gek, pak rond half elf je afstandbediening en ga eens op avontuur!

Joep van Deudekom

The Daily Show, Nederlandse Editie is elke werkdag om 22.30 uur te zien op Comedy Central. 

Deze column verscheen eerder in Televizier editie 7 van 2011. Wilt u de gids voortaan thuis ontvangen? Lees hier hoe.

Reageren