Column | Verleden

Als bekend gezicht kun je je week makkelijk vullen met gastoptredens in allerlei programma’s. Meestal zeg ik nee, want ‘overkill’ ligt op de loer en ik heb er simpelweg geen tijd voor. Maar toen het verzoek voor Verborgen verleden binnenkwam zei ik direct ja, en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.

In het NTR-programma word je als hoofdpersoon meegenomen op een reis door je verleden en ga je op zoek naar je roots. Ik wilde weten wat er precies met de moeder van mijn moeder is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en waar ze begraven ligt. Dat was een vraag die niet alleen mij, maar ook m’n moeder en haar zus nog altijd bezighoudt. Ook was ik erg benieuwd waar de achternaam Van der Vorst vandaan komt. Het zou toch lachen zijn als ik werkelijk van koninklijken bloede zou zijn?!

Vijf dagen lang werd ik door het geweldige team van het programma meegenomen op een emotionele rollercoaster van jewelste. Iedere dag sliepen we in een ander hotel ergens in het land en werd de puzzel langzaam maar zeker opgelost. Met dank aan de beste archivarissen van Nederland en de zeer grondige research van de redactie kreeg ik antwoord op al mijn vragen. Uiteindelijk heb ik zelfs ontdekt wat er met mijn oma is gebeurd. Hoe triest dat ook was.

Kortom: dit was de mooiste en meest waardevolle ervaring die ik ooit op televisiegebied heb meegemaakt. Overigens blijk ik inderdaad van een koning af te stammen. Hoe dat precies zit, kun je zaterdag 17 maart zien op Ned. 2.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst Ziet Sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken. U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren