Column: Wakker worden!

Waarom lukt het in Nederland niet een goed en vooral gezellig ontbijtprogramma te maken?

Wanneer ik, zoals nu, in New York ben, probeer ik altijd even langs te lopen bij NBC Today, de oudste en succesvolste ochtendshow op de Amerikaanse televisie. De studio zit midden in Manhattan en vanaf de straat kun je zo naar binnen kijken. In een huiskamerachtige setting switchen de vier presentatoren moeiteloos tussen zwaardere en luchtige onderwerpen. Weer en verkeer worden met een knipoog gebracht en – heel belangrijk – er wordt veel gelachen. Een lekkere start van de dag dus, zowel voor de makers als voor de kijkers. Hoe anders is dat bij ons.

WNL doet nu voor het tweede seizoen met Vandaag de dag een dappere poging om een ontbijtprogramma te brengen. Maar heel vrolijk word ik daar nog niet van. Blijkbaar vinden ze bij de Publieke Omroep dat een ontbijtshow een serieuze actualiteitenrubriek moet zijn. Presentatrices Merel Westrik en Eva Jinek moeten in hun eentje achter een hoge desk saaie mannen interviewen en weinig inspirerende filmpjes aankondigen. Jammer, want zeker met Jinek heeft WNL een personality in huis gehaald. Ze is journalistiek onderlegd, heeft zelfspot en is leuk om naar te kijken. Duopresentatie, een halfronde bank en meer ‘gezelligheid’ zouden het al een stuk leuker maken. In Amerika doen ze dat al bijna zestig jaar zo en dat heeft echt niet alleen met een hoger budget te maken. Dus WNL: word wakker!

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.

U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren