Column | Wie krijgt de ster?

Het gaat weer beginnen. Elk najaar start de paringsdans om dat kleinood dat de kers op de taart moet zijn van een meestal toch al imposante carrière. Raar genoeg heeft Matthijs van Nieuwkerk nog nooit de Zilveren Televizier-Ster gewonnen; de prijs voor beste tv-man van het jaar (wel al 4 keer genomineerd). Wordt hij de nieuwe Anita Witzier, die ook pas won bij haar 7de nominatie?

Waarom heeft Matthijs eigenlijk nog niet gewonnen? Hij is de beste presentator, heeft hoge kijkcijfers, is elke dag op tv en is ook nog een knappe man (toch?).

Hoe kan het dat hij verloor van Ruben Nicolai; goeie presentator, redelijke kijkcijfers, af en toe op tv, maar (naar verluid) HELE knappe man?

Adje
Matthijs moest ook concurreren met Johnny de Mol; aardige presentator, heel veel op tv, maar slechts soms als presentator, matige kijkcijfers en qua knapheid volgens mijn vrouw ergens tussen Adje en Andries Knevel (Zou Andries ooit dicht bij een nominatie gezeten hebben? Waarom zijn die cijfers eigenlijk niet openbaar? Zou toch een heerlijke winteravond leedvermaak kunnen opleveren).

Onzeker?
Bij de vrouwen is er een clubje van zes vrouwen die allemaal uitstekende presentatrices zijn en tussen wie de Televizier-Ster elk jaar verdeeld wordt, maar bij de mannen werkt het blijkbaar anders.

Zou Matthijs ermee zitten? Hoe gaat hij ermee om? Is-ie pissig? Wordt hij er onzeker van? Vindt hij de Ster onzin? Er komt in iemands carrière natuurlijk een punt dat het gênant wordt als je de Ster dan pas voor de eerste keer wint. Dat geldt ook voor nominaties.

Vergeven?
Het is raar dat bijvoorbeeld Jeroen Pauw nog nooit genomineerd is (en Johnny de Mol wel), maar als Jeroen met zijn lange staat van dienst dit jaar pas genomineerd wordt, is dat heel raar.

Paul Witteman heeft hem ooit gewonnen in 2001, maar doet al jaren niet echt meer mee. Zou het komen omdat ze een duo zijn? Ben benieuwd of Jack Spijkerman er weer bij zit dit jaar, na zijn comeback bij RTL. Het zou neerkomen op de definitieve vergeving door het grote publiek. Maar zou hij zijn publiek al vergeven hebben?

Prognose
Wat zou het ontvangen van de Ster eigenlijk aan de marktwaarde van een presentator bijdragen? Worden er direct na de uitreiking nieuwe salariseisen gesteld? Bij Jochem van Gelder had de Ster (2005) weinig effect. Die is na zijn winst eigenlijk een beetje tussen wal en schip geraakt.

Maar goed. Laat Matthijs nou gewoon een keer winnen, zijn we daar ook van af.

Mijn Prognose voor 2010: Zilveren Sterren voor Linda de Mol (is wel weer aan de beurt) én Matthijs van Nieuwkerk. En dan gaat Ik hou van Holland er met Gouden Televizier-Ring vandoor.

Joep van Deudekom

Reageren