Column | Wist u dat..?

De komende weken worden we gebombardeerd met meningen, voorspellingen en achteraf-je- gelijk-halen. Als uw wandelende weetjesman wil ik u toch verblijden met een aantal keiharde wetenschappelijke feiten over voetbal.

Strategisch ingezet en spaarzaam gebruikt, kunnen deze interessante feitjes u het middelpunt maken van elke rust of nazit van een wedstrijd.

Een dood momentje kan worden opgeluisterd, waarmee u goede sier kunt maken met uw verworven kennis.

Oké, daar gaan we.

  • Wist u dat van de topvoetballers die nu 17, 18 jaar zijn, 40% in het eerste kwartaal is geboren en maar 10% in het laatste kwartaal?
  • Wist u dat voetbalteams met een rood shirt 55% kans hebben te winnen, alleen al door de kleur van het shirt?
  • Wist u dat de scheidsrechter bij een wedstrijd waarbij de thuisspelende ploeg met één doelpunt achterstaat, de wedstrijd een minuut langer laat duren? En dat dit niet zo is als er een atletiekbaan om het veld staat? En ook niet als de thuisspelende ploeg met twéé doelpunten achterstaat?
  • Wist u dat het aantal doelpunten per wedstrijd voor de thuisspelende ploeg gemiddeld 1,5 is en voor de uitspelende ploeg 1,1? En dat dit aantal met 0,1 doelpunt per 10.000 toeschouwers stijgt voor de thuisspelende ploeg?
  • Wist u dat langere spelers vaker overtredingen krijgen toegewezen dan kleine spelers? Wist u dat, als een doelman bij een penalty gewoon blijft staan, hij een grotere kans heeft om de bal te stoppen dan wanneer hij duikt?
  • Wist u dat de wijze waarop de scorende voetballer na een penalty juicht, invloed heeft op de einduitslag?
  • Wist u dat als er bij een WK of EK 22 spelers en een scheidsrechter op het veld staan, de kans 53% is dat twee van die personen op dezelfde dag jarig zijn? Bij één op de twee wedstrijden komt dit dus voor. Dit staat bekend onder de verjaardagsparadox en is bij eerdere WK’s en EK’s onderzocht.

Ik heb zelf voor het komende WK deze verjaardagskans gecheckt voor Oranje. Tegen Kameroen is er niemand van de twee selecties op dezelfde jarig, tegen Denemarken hebben we twee paren die op dezelfde dag jarig zijn (Huntelaar/Gr√łnkaer 22 augustus en Kuijt/Rommedahl 22 juli), tegen Japan idem dito (Sneijder/Okubo 9 juli en Mathijsen/Jano 5 april)!

Als Nederland op 11 juli de finale speelt tegen Frankrijk, bestaat ook de kans dat twee spelers jarig zijn op diezelfde dag: Ooijer en Yoann Gourcuff, allebei jarig op 11 juli.

U heeft er natuurlijk helemaal niks aan.

Maar ik weet zeker dat u nu al naar een goed moment zoekt om dit aan vrienden, kennissen en waarschijnlijk ook willekeurige voorbijgangers te kunnen vertellen.

Succes verzekerd.

Joep van Deudekom

Reageren