Column | Zijn ze nou helemaal?

Het grote publiekeomroep-bashing is begonnen. Naast de PVV wil nu ook GroenLinks gaan snijden in de publieke omroep. En ik geloof het CDA ook en D66 liep ook al te vissen. Het lijkt een populistisch themaatje te worden om de 'linkse grootverdieners' van de publieke omroep eindelijk een halt toe te roepen. Om die verduivelde PVV een paar zieltjes te kunnen afsnoepen. En allemaal onder het mom van de bezuinigingen.

Zoals VPRO-directeur Lennart van der Meulen vorige week al schreef in de Volkskrant: de publieke omroep kost ons per persoon maar 50 euro aan belastinggeld per jaar.

Gemiddeld. Dus dat betekent dat menig belastingbetaler daar feitelijk nog minder voor betaalt.

En voor die 50 euro per jaar krijgen we drie zenders met een zeer divers aanbod van televisie.

Waar onderzoeksjournalistiek wordt bedreven om ons te confronteren met de misstanden in de maatschappij. Waar praatprogramma’s ons op de hoogte houden van wat er speelt in de maatschappij. Waar nieuws wordt gemaakt uit nieuwsgierigheid en niet uit oogpunt van amusementswaarde. Waar minderheden hun stem kunnen laten horen. Waar we grote sportevenementen kunnen volgen die niet om de drie zinnen worden onderbroken door een reclamebreak etc.

De publieke omroepen zijn samen, met wat echte kranten, ons laatste anker voor onafhankelijke en degelijke informatie. Voor 50 euro per jaar. Dat is 14 cent per dag. Voor die 14 cent mag je een hele avond tv kijken op drie zenders, plus nog het aanbod op Uitzendinggemist.nl, Hollanddoc.nl etc.

En wie denkt dat ze niet voor de commerciële tv hoeven te betalen, kan ik bij deze uit de droom helpen, want die is toch wel heel naïef. Uiteindelijk betaal je als consument natuurlijk ook gewoon mee aan commerciële tv, doordat je de producten koopt die de adverteerders allemaal aanbieden. En die adverteerders kopen van jouw geld reclameblokken. En dat is veel meer dan 50 euro per persoon per jaar. En die reclameblokinkopers zwaaien uiteindelijk de scepter bij de commerciële tv.

Het is heel simpel.

Bij de commerciëlen moet de juiste doelgroep kijken. Degene die in het reclameblok zit, wil die doelgroep bereiken en wil daarvoor betalen. En de zenders zorgen daarvoor. Niks onafhankelijk, niks vrijheid.

Uiteindelijk zijn de meeste commerciëlen niets anders dan stofzuigerverkopers: het gaat om winst maken en tv is het product. De ‘enorme’ salarissen die Matthijs, Jeroen en de Paulen krijgen, zijn uitzonderingen en steken nog schril af bij de gigasalarissen die Linda, Gerard, Irene, Carlo, Peter, Pieter en Wendy ontvangen.

Daarbij moet u bedenken dat u aan die salarissen net zo goed
meebetaalt als aan de publieke omroep. Maar over die salarissen hoor je nooit iemand klagen.

Het is volstrekt idioot dat ik dit moet schrijven, want elk weldenkend mens weet dit al lang.

Sorry voor deze voor u overbodige column.

Joep van Deudekom

Reageren