Huis vol dieren

Deze sportzomer vol voetballers, wielrenners en zwemmers is voor mij vooral een dierenzomer.

Terwijl Epke en ‘Kromo’ voor gouden televisiemomenten zorgden en jullie hopelijk lekker op het strand lagen, stond ik met beide voeten soms letterlijk in de stront. In het nieuwe programma Mijn huis vol dieren proberen we mensen te helpen bij wie de dierenliefde veel te ver is doorgeslagen.

Zo troffen we in een rijtjeshuis maar liefst 65 katten aan. De ammoniaklucht van de kattenpis was niet te harden, de ‘baasjes’ sliepen tussen de uitwerpselen. In een ander geval woonde een vrouw met 13 enthousiast blaffende honden in een doorzonwoning (met galmende tegelvloer). En dan het gezin met tientallen reptielen, waaronder twee levensgevaarlijke pythons van zeven meter lang en een paar krokodillen op de kinderkamer!

Al deze mensen vinden het welzijn van hun dieren belangrijker dan hun eigen geluk, waardoor ze zichzelf verwaarlozen. Op verzoek van hun vrienden en familieleden probeer ik ze met een team van psychologen en dierendeskundigen ervan te overtuigen dat er iets moet veranderen. Gelukkig zien de meeste mensen wel in dat het zo niet langer kan en doen ze afstand van een aantal van hun ‘kinderen’, in de wetenschap dat wij een goed adres voor ze zoeken.

Dat afscheid is soms hartverscheurend, maar uiteindelijk zijn mens én dier erbij gebaat. Daarom wilde ik dit programma maken. Hopelijk willen jullie er vanaf 28 augustus ook naar kijken!

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst Ziet Sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken. U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren