Maaiveld - Hoe goed is Hans Klok?

15 Mei 2008 14:03 | columns | Door Televizier

Hans Klok moet in Las Vegas verder zonder Pamela Anderson. Count your blessings, zou ik zeggen, maar Pam was natuurlijk een grote publiekstrekker en nu moet Hans het in zijn eentje doen.

Hij wil graag Ellen ten Damme als assistent. Assistenten bij goochelacts lijken me tamelijk vervangbaar. In de koffer van een goochelaar zit een hoge hoed, een pak kaarten, een konijn en een blond ding in een badpak. En Ellen ten Damme lijkt me eerlijk gezegd het blond-ding-in-badpak-stadium wel voorbij. Maar goed.

Ik heb u al eens u verteld dat ik de kinder-influisteraar bij het programma Praatjesmakers van Jochem van Gelder ben geweest. Kinder-influisteraar, dat is een soort van diepteinterview doen met de perversiteit van een leuke oom die op een verjaardag foute schuine moppen verteld.

Ik heb vele BN-ers aan mij voorbij zien trekken. Zo ook een keer Hans Klok. Ik had me erg verheugd op Hans Klok. En ik had een plan om hem helemaal te overbluffen. Ik zou het jongetje (7 jaar) een goocheltruc laten doen, die Hans onmogelijk door kon hebben.

Op een gegeven moment liet ik het jongetje zeggen dat Hans achter hem moest staan en een aantal vingers op moest steken. Hans deed dat. Natuurlijk kon ik met de verborgen camera gewoon zien hoeveel vingers hij opstak en zei dat in het oortje van het jongetje. En het jongetje zei heel triomfantelijk het aantal vingers.

Maar toen gebeurde er iets merkwaardigs. Hans Klok was totaal niet onder de indruk. Hij ging bijna verveeld weer zitten.

„Vond je het niet knap?” liet ik het jochie zeggen.
„Ja best wel”, maar je zag gewoon dat Hans het niet knap vond. En toch wist hij niets van het oortje.
„Wist je dan hoe ik het deed?”
„Jazeker. Aardig bedacht.”
Aardig bedacht?! Ik begreep er helemaal niets van.

Later vroeg ik Hans hoe hij nou wist hoe de truc ging. Hij vertelde dat het heel eenvoudig was. Het werkt met licht en schaduwen. Ouwe truc. Veel gebruikt. Beetje passé.Toen legde ik uit dat we helemaal niets met licht en schaduwen gedaan hadden, maar een microfoon hadden gebruikt.

Maar wat bleek? Als Hans achter het jochie ging staan en zijn vingers omhoog deed waren de schaduwen van zijn vingers op de tafel te zien en zo kon hij precies zien hoeveel vingers erop gestoken waren. We hadden dus een goocheltruc bedacht en perfect uitgevoerd zonder dat we dat wisten! En Hans had het ook nog eens gelijk gezien. Hans is dus heel goed. Ik was diep onder de indruk.

Door het succes van Praatjesmakers werd het steeds moeilijker om nog bekende Nederlanders te vinden die er in zouden trappen. Steeds vaker vielen we door de mand. Hans Klok was op zich verbluffend dat hij de truc door had, maar hij had niet door dat hij met 3 camera’s gefilmd werd. Wat dat betreft maakte Peter R. de Vries zijn naam waar. Die had namelijk na 12 seconden door dat er werd ingeluisterd, maar had ook nog eens gezien waar alle verborgen camera’s verborgen waren. Net als Pim Fortuyn overigens, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Oproep!

Beste lezer, zijn er onderwerpen op tv die volgens u nodig aan de kaak moeten worden gesteld, dingen, mensen waar u zich aan ergert, voelt u zich als kijker niet serieus genomen, is er u iets bijzonders opgevallen dat u wilt delen? Reageer op mijn blogs en ik zal kijken wat ik er mee kan doen.

Meer over