Maaiveld - Máxima vs. Susan Boyle

Mensen worden beroemd omdat ze iets goed kunnen (sporters, kunstenaars, acteurs, Susan Boyle). Of omdat ze heel er bijzonder uitzien (modellen, soapsterren, Marijke Helwegen).

Er zijn mensen die beroemd worden, omdat ze andere mensen er van kunnen overtuigen dat de wereld beter wordt en hoop geven (Obama). Anderen door de mensen ervan te overtuigen dat de wereld juist slechter wordt en bang maken (Geert Wilders). Er zijn mensen die beroemd worden, omdat ze juist echt helemaal niets kunnen (Terror Jaap).

Er zijn mensen die beroemd worden, omdat ze ontzettend homo zijn en hoog kunnen zingen (Gerard Joling). Er zijn mensen die beroemd worden, omdat ze de hele tijd praten over mensen die van zichzelf al beroemd zijn (Albert Verlinde). Er zijn mensen die heel erg beroemd worden, omdat ze iets doen dat helemaal niet zo bijzonder is, maar het zo vaak herhalen dat ze daardoor toch beroemd worden (nieuwslezers).

Dan zijn er mensen die beroemd zijn waarvan eigenlijk niemand meer weet waarom ze dat ooit geworden zijn (Henk Bres). Er zijn mensen die beroemd zijn, omdat ze met een bepaald accent praten en altijd een zwart pak aan hebben en waarvan de mensen ook niet meer precies weten waarom ze nou ook al weer beroemd waren (Jules Deelder).

Mensen die we vooral kennen omdat ze in 68 talen "Vrolijk Pasen" kunnen zeggen en vinden dat Durex ondeugdelijke producten maakt. Er zijn ook mensen die beroemd zijn omdat ze beroemd zijn geboren (Willem-Alexander, Johnny de Mol).

Al deze mensen hebben een unieke eigenschap waarom ze beroemd zijn geworden. Er is één categorie beroemden die daar buiten valt. Dat zijn mensen die niet zelf een bijzondere eigenschap hebben, maar beroemd zijn omdat ze een relatie krijgen met iemand die al beroemd is. Máxima is zo'n voorbeeld, maar Natasja Froger in feite ook.

Alleen al door haar positie wordt Máxima eigenschappen toegedicht die ze natuurlijk van ze lang zal ze leven nooit heeft. Maar omdat we haar zo graag mooi, grappig, intelligent, betrokken, charismatisch wíllen vinden, wordt het toch nog wat. En Máxima weet natuurlijk zelf als de beste dat ze maar een doorsnee vrouw is met niet echt bijzondere eigenschappen.

Ze doet haar uiterste best om dat allemaal te compenseren en dat is haar te prijzen en daarom houden we allemaal van haar. Máxima is de Wendy van Dijk van het koningshuis. Eigenlijk is Máxima precies het tegenovergestelde van Susan Boyle.

De een is rijk, intelligent, knap en heeft haar prins op het witte paard en kan van zichzelf eigenlijk niks bijzonders. De ander is onaantrekkelijk, arm, niet zo slim, werkloos en niet alleen de prinsen, maar zelfs de witte paarden lopen haar voorbij. Maar ze kan één ding fantastisch: zingen. Twee sprookjes.

Reageren