Maaiveld - Wagenrennen

"Kunnen jullie niet een stukje van het wagenrennen doen?" Dat werd ons laatst gevraagd door de redacteur van De wereld draait door.

Of we met de negen man/vrouw van De Ploeg onze interpretatie van het wagenrennen uit Ben Hur (de theatervoorstelling die we aan het spelen zijn) even wilden gaan doen in de uitzending.

Zonder kleding, zonder muziek, zonder ruimte, zonder context. 'No way', was gelijk mijn eerste en tweede tot en met zevende reactie. Dat gaan we zeker niet doen, want gedoemd te mislukken. Peter (Heerschop) was natuurlijk wel gelijk voor, Erik van Muiswinkel ook, Viggo (Waas) twijfelde. De stand was ongeveer half-om-half.

Ik liet er geen misverstand over bestaan. Ik zou zeker niet meedoen aan dat bespottelijke verzoek van de redacteur. De discussie laaide hoog op, de stemming dreigde om te slaan, maar net voordat iedereen zijn humeur verloor, werd besloten: we gaan het wagenrennen níet doen.

Voor ons item zat de legendarische paardenraceverslaggever Hans Eijsvogel, de man die door elke cabaretier wel een keertje is nagedaan als er ergens in een programma een paardenrace of wat dan ook voor andere race moest worden verslaan. Geweldige man met goeie anekdotes.

Daarna kwamen wij. Peter en Erik zaten aan tafel bij Matthijs en de rest keurig anoniem op de tweede rang. Ik zat lekker, want ik hoefde me niet te gaan aanstellen in een gênant wagenrennen. Dat wagenrennen is overigens voor iedereen altijd het grote moment uit de film, eigenlijk het enige wat mensen zich kunnen herinneren.

De strijd tussen Ben-Hur, de Joodse prins, en Messala, zijn oude vriend en inmiddels vijand, de Romeinse tribuun. Met de strijdkar met die scherpe messen aan de zijkant. Aan het eind van het gesprek probeerde Matthijs het toch: "Kunnen jullie niet toch even een stukje laten zien van dat wagenrennen......?"

Er was twijfel, Peter en Erik keken verwachtingsvol naar ons. Matthijs deed het geniaal: "Misschien kan Hans dan commentaar leveren." We konden niet meer terug. Voor ik het wist, stonden we met zeven man galopperende paarden te imiteren met de tafel van Matthijs als strijdkar. Erik stond er met ontbloot bovenlijf boven op als Ben-Hur en imiteerde de zweep, terwijl Hans Eijsvogel commentaar gaf. Het was legendarisch.

Dezelfde avond waren er na de uitzending alleen al in Carré 700 kaarten besteld en de volgende dag meer dan 5000 kaarten bij de andere theaters. Als ik ooit voor iemand wagenrennen op tv moet doen; je kunt me altijd bellen.

Reageren