Maaiveld - Zeg 'ns nee!

10 Maart 2009 15:32 | columns | Door Televizier

Zeg 'ns AAA, de dinosaurus onder de Nederlandse comedy's, wordt weer onder het stof vandaan gehaald. The return of Mien Dobbelsteen. Doelgroep: Mensen die vinden dat omroep Max inmiddels toch wat te schreeuwerig begint te worden.

Ik keek vroeger altijd naar Zeg 'ns AAA, maar ik kan me niet herinneren dat ik erom moest lachen. In feite is het een comedy zonder grappen. Er werd grappig in geacteerd, maar dat is iets anders. Ik begreep uit een interview met de schrijvers dat er op elke pagina van het script twee grappen moeten zitten en dat is dan negentig grappen per aflevering.

Hoe kan het dan zijn dat ik die nooit opgemerkt heb? Nederlandse comedy's zijn niet grappig, maar voaral gezellig. All stars, 't Schaep met de 5 pooten en Jiskefet uitgezonderd.

Al is ook daar de grapdichtheid bij lange na niet zo hoog als in Amerikaanse of Britse comedy's. Volgens mij kijken de meeste mensen naar Zeg 'ns AAA omdat het zo gezellig is met van die gezellige mensen, die je ook op straat kan tegenkomen en die precies dezelfde gezellige dingen zeggen als zij zelf.

Maar comedy is echt ontzettend moeilijk om te maken. De moeilijkste tv die er is. In series als Friends en Seinfeld is elke zin óf een set up óf een punchline. Hoe komt het nou dat zij dat zoveel beter kunnen? Feitelijk zit het in het aantal schrijvers.

Ik heb wel eens ergens gelezen dat bij Friends de grappen worden geschreven door een stuk of twaalf grapschrijvers. Die zitten samen rond een tafel en worden per grap worden betaald. Daaromheen zit nóg een groep schrijvers en die mogen zelfs niet eens wat zeggen, maar die mogen via een schrijver uit de binnenste ring suggesties doen.

Als je vaak genoeg scoort, promoveer je naar de binnenste ring en als je te weinig scoort, lig je eruit. Per aflevering wordt er twee à drie weken geschreven. Zeg 'ns AAA wordt geschreven door de inmiddels 124-jarige Chiem van Houweningen met zijn 117-jarige echtgenote. Ze werken met zijn tweeën elke ochtend van 8 tot 12. Need I say more?

Maar goed, als het eveneens prehistorische Bananasplit 2,5 miljoen kijkers trekt, zal dit ook wel een succes worden. Misschien moet Swiebertje ook maar weer eens opgegraven worden. Of loopt dat al?

P.S: Vorige week heb ik Arie Boomsma enthousiast beschreven en nu is ie door de EO geschorst, omdat hij in de Linda in een te klein broekje stond. Arie was erg geschrokken, maar was het wel helemaal eens met de beslissing.

Arie die gelijk het boetekleed aantrekt. Het zal wel een iets te klein pikant boetekleedje zijn, maar het kenmerkt de man toch weer. Geen enkel kwaad zit erin. De EO zou God op de blote knieën moeten danken dat ze Arie hebben.

Meer over