De wilde ruimte

3 vragen aan Anna Gimbrère

15 maart 2019 13:00 | documentaire | Door Televizier

© Maarten Kramer

Ze was altijd al gefascineerd door de ruimte. Ze wilde zelfs astronaut worden. En nu maakt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère de zesdelige documentairereeks De wilde ruimte, over de toekomst van de ruimtevaart.

Waar gaat ‘De wilde ruimte’ over?

“Na de eerste mens op de maan, vijftig jaar geleden, lag de ruimtevaart lang stil. Maar nu wil iedereen weer de ruimte in, ook commerciële partijen. In deze documentaireserie kijk ik naar de toekomst van de ruimtevaart. We bouwen het op als een ruimtereis. Het begint met een aflevering over de fascinatie voor het heelal. En dan gaat het achtereenvolgens over de astronautentraining, de reis zelf, overleven in de ruimte, mogelijke bestemmingen en hoe je een nieuwe kolonie sticht. Ik spreek allerlei mensen die zich hiermee bezighouden. En soms doe ik zelf dingen, zoals onderdelen van de astronautentraining.”

Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart eruit?

“Commerciële bedrijven gaan zich er nog meer mee bemoeien. Ze bouwen nu al herbruikbare raketten en binnenkort kunnen particulieren voor een smak geld de ruimte in. Landen als China en Amerika willen ook weer naar de maan. Bijvoorbeeld om er een basis neer te zetten. Want vanuit daar kun je makkelijker raketten lanceren naar andere planeten, zoals Mars, omdat je minder last hebt van de zwaartekracht. Ook zijn er heel kostbare stoffen in de ruimte, zoals platina op asteroïden. Als je een manier vindt om die te mijnen kun je veel geld verdienen.”

Op welke vraag over de ruimte zou je het liefst antwoord krijgen?

“Stel dat de mensheid een nieuwe kolonie kan stichten in de ruimte, hoe zou die er dan uitzien? Hebben we geleerd van de fouten die we op aarde maakten en zijn we in staat een perfecte samenleving te creëren? Waarin mensen vredig met elkaar samenwerken en zich aan de regels houden? Maar wanneer economische belangen meespelen, kunnen er natuurlijk veel dingen misgaan.”

DE WILDE RUIMTE | NPO 2 | VPRO | 21.15

Meer over