'Inspirator'

AVROTROS zendt documentaire van overleden Jan Cremer woensdagavond uit

19 juni 2024 16:48 | documentaire | Door Redactie Televizier

© ANP
De documentaire De materie van Jan Cremer wordt woensdagavond door AVROTROS opnieuw uitgezonden. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de 84-jarige schrijver en kunstenaar.

De documentaire was eerder al in 2018 te zien. In het portret staat het oeuvre van de kunstenaar en schrijver centraal. Zijn werken zijn onder meer te zien bij Museum de Fundatie. Volgens uitgeverij De Bezige Bij was Cremer nog bezig met een nieuwe roman. Of deze alsnog verschijnt, is niet bekend.

Inspirator

"Hij was met name zo belangrijk omdat hij de Nederlandse cultuur zo heeft opgeschud, wakker geschud, zoals alleen hij dat kon. Hij stak daarmee boven het maaiveld uit en we zullen hem daarom herinneren", zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, over het overlijden van Cremer. Schrijver Özcan Akyol laat op X zijn bewondering voor Cremer blijken. "Hij was wegbereider, inspirator, uitvinder, oneindig creatief en taalvirtuoos. Zelfs vijftig jaar na publicatie wist hij mijn leven te veranderen met zijn boeken."

De materie van Jan Cremer is woensdagavond vanaf 23.05 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Meer over