Vergiftigde Russische oppositieleider

Geweldige documentaire over Alexei Navalny vanavond op tv

12 mei 2022 13:59 | documentaire | Door Irma Tomas

© Navalny
Vlak voordat Alexei Navalny in een strafkamp werd gegooid, maakte de Canadese regisseur Daniel Roher deze prachtige documentaire over de Russische oppositieleider.

De mensen die het nieuws volgen, zullen wel weten dat Navalny een doorn in de zijde van Vladimir Poetin is. Navalny wist als oppositieleider veel mensen achter zich te verzamelen en daarom besloot Poetin dat hij uit de weg geruimd moest worden. Navalny werd in 2020 vergiftigd, overleefde en herstelde in Duitsland van de aanslag. Het was daar dat Daniel Roher klaar stond met zijn camera. 

Spannend

Het meest spannende moment uit de documentaire is wanneer Navalny zijn vergiftigers persoonlijk belt om te vragen waarom het precies mis ging en daar nog antwoord op krijgt ook. Maar de film bevat ook beelden waarin hij en zijn vrouw Yulia gewoon hun leven leiden. Terwijl ze dan beiden al weten dat de Rus vastbesloten is terug te gaan naar zijn moederland waarin hij meteen na de landing in de boeien geslagen zal worden. 

5 sterren

Het AD gaf Navalny 5 sterren: 'het is laagdrempelig amusement, is spannender dan de gemiddelde thriller en emotioneler dan de gebruikelijke tearjerker.

Navalny is om 22.20 uur te zien op NPO 2

Meer over