Een Amerikaanse Nachtmerrie

BNNVARA mag documentairereeks over Jaitsen Singh gewoon uitzenden

20 mei 2023 09:35 | documentaire | Door Jacob-Jan van de Groep

© Advocatenkantoor Imamkhan

BNNVARA mag van de rechter de documentaire over Jaitsen Singh uitzenden. De langst vastzittende Nederlander in de Verenigde Staten had een kort geding aangespannen tegen de omroep, omdat hij niet wilde dat Een Amerikaanse Nachtmerrie openbaar zou worden gemaakt, dan wel uitgezonden of aangeboden aan andere partijen.

Singh werd in 1986 veroordeeld voor het laten vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. De Nederlander van Surinaamse afkomst heeft betrokkenheid bij de moorden altijd ontkend. In de documentairereeks komt ook vermeend seksueel misbruik ter sprake en ook worden mogelijke connecties met de drugswereld besproken. Singh heeft angst dat hij door die onderwerpen in problemen komt bij medegedetineerden.

Eis

De rechter wees de eis van Singh van tafel, omdat de gedetineerde op het moment dat hij besloten had samen te werken voor de documentaire wist ‘dat hij beschuldigd was van seksueel misbruik en had hij kunnen voorzien dat ook dit in de documentaire minst genomen zou worden genoemd’.

Promotie 

Ondanks dat de rechter heeft bepaald dat de documentaire uitgezonden mag worden, werd ook besloten dat in de vooraankondigingen en het promotiemateriaal voor de reeks niet verwezen mag worden ‘naar seksueel misbruik en/of drugshandel’ in relatie tot Singh.

Aanvechten

Singh zit inmiddels 39 jaar vast in een Amerikaanse gevangenis. Hij kreeg in totaal 56 jaar opgelegd. De zus van Singh heeft overigens aan NRC laten weten de uitspraak van de rechter aan te vechten.

Meer over