Videoland maakt documentaireserie over burgerdetectives

25 februari 2022 15:40 | documentaire | Door Jorrit van Broekhoven

© Bureau Dupin
Videoland werkt aan een documentaireserie over Bureau Dupin, een Nederlands onderzoekscollectief dat zich buigt over onopgeloste moordzaken. De serie volgt enkele van de honderden medewerkers die als burgerdetective meedoen. Hun eerste zaak is de Nieuwjaarsmoord van 1 januari 2013.

De burgerdetectives van Bureau Dupin hebben heel uiteenlopende achtergronden. Er zijn studenten en IT-specialisten, professoren en verpleegkundigen, timmermannen en kapsters, allemaal met een passie voor het oplossen van misdaden. De documentaireserie Bureau Dupin laat zien hoe dit bonte gezelschap zich vastbijt in een mysterieuze cold case.

Foto van de crime scene van de Nieuwjaarsmoord

Bureau Dupin

De zaak die bekend werd als de Nieuwjaarsmoord gaat over Marja Nijholt, een vrouw uit Enschede die op 1 januari 2016 op 48-jarige leeftijd dood werd aangetroffen. Enkele dagen daarvoor verbleef ze om onbekende redenen twee dagen in een hotel in het Duitse Gronau. Daarna reisde ze naar Oss, waar getuigen haar beschreven als angstig. Een dag later wordt ze door aangetroffen op de oprit van een woonhuis. Haar koffers worden in een nabij park teruggevonden. Over de raadselachtige zaak maakte Bureau Dupin zelf al een podcast.

De tijdlijn die Bureau Dupin reconstrueerde

Datum

Bureau Dupin is momenteel in productie. Later dit jaar is de documentaireserie te zien op Videoland, maar een datum is nog niet bekend. De podcast die Bureau Dupin maakte over de Nieuwjaarsmoord kun je beluisteren op Spotify of via deze link.

Meer over