Coen Verbraak niet blij met ‘diefstal’ door Belgen

15 december 2017 11:03 | documentaire | Door Televizier

© Lilian van Rooij

Coen Verbraak is ‘not amused’ met het Vlaamse televisieprogramma Strafpleiters. De interviewserie lijkt volgens Verbraak veel te veel op zijn serie Kijken in de ziel. "Dit is gewoon een één-op-één-kopie.”

De NTR, die kijken in de ziel uitzendt, heeft een klacht ingediend tegen de Vlaamse VRT.  Strafpleiters was dit jaar te zien op de Vlaamse televisiezender Canvas en sloot maandagavond de serie af. Het seizoen van Kijken in de ziel met daarin strafrechtadvocaten in de hoofdrol was in 2010 te zien.

Woestijnvis

Strafpleiters wordt geproduceerd door Woenstijvis, bedenker van onder meer het populaire De Slimste mens ter wereld. In de Vlaamse interviewserie stelt Gilles de Coster vragen aan de Vlaamse strafpleiters in een één-op-één-setting. De interviews worden opgeknipt in stukjes waardoor elke aflevering een bepaald thema behandelt.

‘Onbeschoft’

Deze opzet gebruikt Coen Verbraak al sinds 2009. Verbraak vindt het ‘onbeschoft’ van de VRT en Woestijnvis dat ze hem niet vooraf hebben ingelicht. “Het gaat me niet om de juridische kant, of om het geld. Als ze het gewoon bij mij gemeld hadden, had ik nooit gepiept”, stelt hij in het NRC.

‘Je kunt dit niet claimen’

De VRT is zich van geen kwaad bewust. “Je kunt een één-op-één-interviewprogramma niet claimen als format. Woestijnvis wilde een programma rond strafpleiters maken en heeft daarvoor zeker niet naar één specifiek programma gekeken als voorbeeld.”

Meer over