De mooiste momenten van Dirk Kuyt in KUYT

Dit voorjaar zette Dirk Kuyt (36) een punt achter zijn imposante spelersloopbaan. De documentaire KUYT volgt hem in zijn laatste jaar als voetballer. Wij zetten de mooiste momenten uit zijn roemruchte carrière op een rij.

1. FC Utrecht (1998-2003): Bekerfinale tegen Feyenoord

Kuy begint zijn voetbalcarrière bij de amateurs van de Katwijkse Quick Boys. In 1998 vertrekt hij naar FC Utrecht, waar hij in vijf seizoenen 160 competitiewedstrijden speelt. Zijn laatste wedstrijd voor de club is de KNVB Bekerfinale van 1 juni 2003, nota bene tegen zijn toekomstige club Feyenoord. FC Utrecht wint met 4-1, mede door een doelpunt van Kuyt.

2. Feyenoord (2003-2006): Topscorer van de Eredivisie

Bij Feyenoord ontwikkelt Kuyt zich tot een ware goalgetter. In zijn tweede seizoen kroont hij zich met 29 doelpunten tot topscorer van de Eredivisie. Toch lukt het hem niet Feyenoord de landstitel te bezorgen. Als de Rotterdammers zich in 2006 ook niet weten te plaatsen voor de Champions League, verlaat hij in tranen het veld, balend omdat hij weer een teleurstellend seizoen met zijn ploeg heeft gedraaid. Wel wordt Kuyt, voor de tweede keer, tot Speler van het jaar van de Eredivisie uitgeroepen.

3. Liverpool (2006-2012): Finale Champions League

Kuyt tekent voor 18 miljoen euro een vierjarig contract bij zijn ‘droomclub’ Liverpool. Ook in Engeland steelt de immer hardwerkende Kuyt de harten van de supporters. In de totaal 208 wedstrijden die hij voor de Reds speelt, scoort hij 51 keer. Maar ook nu blijven grote prijzen uit. Wel bereikt hij in 2007 met Liverpool de Champions Leaguefinale, die ondanks een doelpunt van Kuijt wordt verloren van AC Milan. 

4. 12 februari 2012: Stiftgoal tegen Hongarije

In zijn 104 interlands maakt Kuyt 24 treffers, waaronder een aantal zeer belangrijke. Memorabel is bijvoorbeeld de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije op 12 februari 2012. Nederland komt snel op voorsprong, maar geeft de zege bijna uit handen in de tweede helft. Kuijt zorgt hoogstpersoonlijk dat de wedstrijd niet in 3-3 eindigt: hij maakt de 4 en de 5-3! Vooral zijn tweede treffer, een stift vanaf twintig meter, is van pure schoonheid. Ook zijn winnende penalty tegen Costa Rica tijdens het WK 2014 zullen we nooit vergeten.

5. 29 juni 2014: 100e interland

Geen enkele Nederlander bereikte zo snel de mijlpaal van honderd interlands als Kuyt. Tussen zijn eerste (september 2004) en honderdste cap zaten 3.586 dagen. Zijn honderdste interland op 29 juni 2014, een 2-1 overwinning op het WK tegen Mexico, draagt hij op aan zijn vader. “Precies zeven jaar geleden overleed hij en nu ben ik de zevende speler met honderd interlands. Dat is geen toeval. Deze is voor jou, pa.” Hij noemt het de meest emotionele dag uit zijn voetbalcarrière.

6. Feyenoord (2005-2017): Eindelijk op de Coolsingel

Na een driejarig avontuur bij het Turkse Fenerbahçe keert Kuyt in 2015 terug bij Feyenoord met een missie: na achttien jaar de landstitel pakken. In zijn eerste seizoen moet hij nog genoegen nemen met de KNVB Beker. Maar op de laatste competitiedag tegen Heracles Almelo komt dan toch zijn droom uit. Al na 39 seconden schiet hij via de binnenkant van de paal prachtig de 1-0 binnen. Het is zijn 100e Eredivisiegoal in het shirt van de Rotterdamse club. Als de captain in de twaalfde minuut ook de tweede treffer erin kopt en in de slotfase zijn hattrick completeert, barst het feest in de Kuip los. Het kampioenschap noemt Kuyt ‘het mooiste uit mijn carrière’.

7. Familieman & ambassadeur

Kuyt is een familieman. Zo vertelt hij in het blad Helden dat hij al zijn naasten uitnodigt voor oud en nieuw. “Dat zijn mijn gelukkigste dagen.” Samen met zijn vrouw Gertrude heeft hij vier kinderen: Roan, Jorden, Noëlle en Aidan. In datzelfde interview zegt hij verder: “De geboorte van mijn kinderen en de trots dat we een mooi gezin hebben, zijn mijn hoogtepunten.” Ook is hij sinds 2005 oprichter en ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation, die zich inzet voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

KUYT, zondag - 21.20 • NPO 1

 

Meer over:

Reageren