Koning op de Dam

Documentaire over Amsterdamse miljardair Won Yip

21 september 2022 10:57 | documentaire | Door Irma Tomas

© Witfilm
De schathemeltjerijke Amsterdamse horecatycoon Won Yip heeft bijna alle café's op en rond de Dam in zijn bezit. In de documentaire Koning op de Dam is te zien dat toch niet alles van een leien dakje gaat in het leven van de Chinese immigrantenzoon.

TV-kijkers kennen Won Yip als een van de 'dragons' uit de serie Dragons' Den, maar zijn core business is het runnen van talloze horecagelegenheden waardoor het familiefortuin is gegroeid tot zo'n 11 miljard euro. Dat maakt ook dat hij in 2016 een mega-penthouse aan het IJ voor de neus van Brad Pitt kon wegkapen. 

Zwarte randjes

Maar het verhaal van Yip kent ook zwarte randjes. Regisseurs Sarah Vos en Sander Snoep kregen volledige toegang tot zijn ogenschijnlijk glamoureuze leven. In zijn sobere doorrookte keldertje onder de Dam met knipperende tl-buizen - en zijn zus Anine eeuwig aan zijn zijde - wordt duidelijk dat zijn gedrevenheid en controledrang terugleidt tot een Chinese familietragedie. Zijn moeder werd getraumatiseerd door Mao en zijn vader ging elke dag naar bed ging ‘met zijn Nederlandse paspoort en tien briefjes van duizend gulden in zijn pyjamazak.’

Corona

De coronapandemie en tegenslagen in zijn privé-leven zorgen er een paar jaar geleden voor dat zijn horeca-imperium op zijn grondvesten wankelt. En dan wilde Won Yip nog wel minder gaan werken. Hoe dat afloopt zie je in Koning op de Dam op donderdag 6 oktober om 22:20 uur op NPO 2.

Meer over