Geen toegevoegde waarde

Documentaire De Kinderen van Ruinerwold krijgt toch geen vervolg

29 maart 2022 13:51 | documentaire | Door Judith Regeling

© BNNVARA
Er komt toch geen vervolg op de met een Gouden Televizier-Ring bekroonde documentairereeks De Kinderen van Ruinerworld. Maakster Jessica Villerius bevestigt dit zojuist aan Veronica Superguide.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat één vervolgaflevering licht zou schijnen op hoe het nu met de kinderen gaat.

Lees ook: Edino van Dorsten: 'Het winnen van de Televizier-Ring was een afsluiter van het verleden' 

De Kinderen van Ruinerwold

In de bekroonde documentairereeks De Kinderen van Ruinerwold volgde maakster Jessica Villerus Edino, Israël, Shin en zus Mar Jan over hun leven en jeugd bij vader Gert Jan. Jarenlang woonde het gezin, waaronder ook diverse kinderen die niet in beeld kwamen, ongeregistreerd en in het geheim op een verborgen boerderij in Ruinerwold. De gezinsleden vertelden in deze docu onder meer te zijn mishandeld en bij twee van hen zou er ook sprake zijn geweest van seksueel misbruik. 

Jessica Villerius

Een vervolgaflevering had een andere en met name positieve kant van de gezinsleden moeten laten zien. Maar in samenspraak met zowel Jessica Villerius als de kinderen is er besloten om er vanaf te zien. "Net vóór het Televizier-gala kregen we veel vragen, mensen waren nieuwsgierig hoe ze dan hun leven oppakten", vertelt Jessica vandaag aan Veronica Superguide. "Op dat moment voelde het als een natuurlijke afsluiting om met een vervolg te komen, maar tijdens het filmen hadden we zoiets van: wat moeten we nog laten zien? Iedereen wist ondertussen dat het goed met ze ging. Het voelde gewoon alsof er niets meer in te lossen was.”

Geen nieuwe reeks

Toch is er absoluut geen sprake van strijd en blijft de deur bij Jessica Villerius altijd open voor alle kinderen. "We hebben afgesproken dat als er een aanleiding is of als ze iets graag willen delen, ze weer bij mij komen." 

Meer over