20 jaar geleden

Floortje en Sinan maken docu over 9/11

23 augustus 2021 15:57 | documentaire | Door Irma Tomas

© Tom Cornelissen
Op 11 september is het 20 jaar geleden dat de Verenigde Staten werden getroffen door terroristische aanslagen. Floortje Dessing en Sinan Can onderzoeken in het tweeluik My 9/11 de impact van die gebeurtenis.

Daarvoor gaat Floortje naar de Verenigde Staten en Sinan naar Afghanistan. Gelukkig was hij er net voordat de Taliban de macht overnam. Afghanistan werd door die aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon jarenlang bezet door Westerse militairen. Sinan Can zoekt mensen op die nog dagelijks de gevolgen ondervinden van 9/11. Floortje doet hetzelfde in de VS. 

David Chong

Floortje spreekt onder anderen met de New Yorkse politieagent David Chong, en Sinan met de Afghaan Shawali Khan, die twaalf jaar onterecht vastzat in Guantanamo Bay. Chong en Khan zullen elkaar niet kennen, maar hun verhalen raken elkaar wel.

Guantanamo Bay

Agent Chong kwam als 'first responder' onder het puin van de Twin Towers terecht. Zestien jaar na de aanslagen werd hij ongeneeslijk ziek van de stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens. De Afghaan Khan, nu terug in zijn land, is na vele ontberingen ook fysiek en mentaal kapot. Alleen voor zijn kinderen houdt hij het nog enigszins vol.

My 9/11 is op de vrijdagen 3 en 10 september om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.
Meer over