Viaplay

Interview met Frank Masmeijer over de documentaire Gratie

16 juni 2023 11:30 | documentaire | Door Irma Tomas

© Viaplay
Frank Masmeijer wilde graag een documentaire over zijn leven nu, maar dat is Gratie: Het Ware Verhaal van Frank Masmeijer op Viaplay van filmmaker Roy Dames niet geworden. Gelukkig laat de voormalige showmaster zijn goede humeur er niet door bederven in het gesprek dat we met hem hadden.

Frank Masmeijer heeft al minstens vier levens achter de rug. In zijn jonge jaren was hij bijna profvoetballer, daarna ontpopte hij zich tot presentator van showprogramma's en toen die carrière ten einde liep, werd hij succesvol horecaondernemer in België. Toen dat fout liep, hoorden we in Nederland pas weer van Masmeijer toen hij werd opgepakt voor de grootschalige handel in cocaïne, een zaak waarvoor hij tot negen jaar cel werd veroordeeld, tot hij in 2022 plotseling gratie kreeg. Genoeg materiaal voor een mooie documentaire, maar die pakte niet zo uit als Frank Masmeijer hoopte. 

Wat waren jouw verwachtingen voor deze documentaire?
"Gewoon een film over m’n leven, over m’n voetbalcarrière, m’n jaren als tv-presentator, hoe het nu met me gaat en natuurlijk over de ‘zaak’."

Maar je bent niet blij met het resultaat.
"Ik had er meer van verwacht. Roy zei dat negen maanden te kort was maar Viaplay wilde de film nu hebben. Daardoor komen er veel dingen niet aan bod die wel waren afgesproken. Dingen waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik vind het persoonlijk een gemiste kans maar gelukkig zijn er al mensen die geïnteresseerd zijn om over dat onderwerp een nieuwe documentaire te maken."

Ben je naïef geweest door te denken dat de documentaire van Roy niet vooral over de drugszaak zou gaan? Je wist toch wat voor soort films hij maakt?
"Ik denk dat ik een beetje naïef was en ik kende zijn werk ook niet van tevoren. Maar het was toch ook leuk hoor. We hebben samen heel erg gelachen."

Hoe verdien je nu je geld?
"Met optredens. Er komen heel veel aanvragen en boekingen binnen. Ik heb altijd al gezongen en ik zou het leuk vinden om daarmee door te gaan. Maar ik ben ook in te huren als organisator van een evenement en als presentator. Binnenkort heb ik bijvoorbeeld een bruiloft in Italië die ik organiseer, presenteer en waar ik nog ga zingen ook. Ik ben de laatste tijd natuurlijk ook veel te zien op tv en m’n liedje Ga je mee naar de zomer wordt gedraaid op de radio. Ik maak me geen zorgen, maar ik moet wel keihard werken om de gunfactor terug te krijgen van de mensen. Toch gaat het gaat de goede kant op. Als ik op straat loop, krijgt ik toffe reacties van mensen en dat zegt veel."

Moet je om die gunfactor te krijgen niet een keer heel duidelijk zeggen: Ja, ik heb meegewerkt aan drugssmokkel, het was fout, ik zal het nooit meer doen?
"Dat heb ik afgelopen week nog op tv gezegd. Ik ben ook dom geweest, ik geef het gewoon rustig toe. Maar je maakt in het leven voor- en tegenspoed mee. Iedereen heeft dan een mening over je, kijk maar wat er met collega’s als Marco Borsato, Tom Egbers en Matthijs van Nieuwkerk is gebeurd. Je moet af en toe een dikke huid hebben. En die heb ik. "

Zou je het leuk vinden om weer iets op televisie te doen?
"Ik zie mezelf geen quiz doen of iets in die richting, maar ik heb wel een format neergelegd dat op mijn lijf geschreven is. We moeten maar zien of dat wordt opgepakt. Ik kan niet vertellen wat het precies is, maar het heeft te maken met tweede kansen."

Als je terugkijkt op je leven, is er dan iets dat je anders had willen doen?
"Ik had graag profvoetballer willen worden, dat was m’n droom. Ik heb sowieso heel veel leuke dingen gedaan en ik heb één enorme fout gemaakt. Maar nu kijk ik vooruit, ik ga me hier ook weer uit knokken en m'n carrière oppakken. Maar het blijft strijden."

Gratie: Het Ware Verhaal van Frankmasmeijer staat vanaf 17 juni op Viaplay.

Meer over