Zware kost

Jessica Villerius maakt documentaire over machtsmisbruik in vrouwengevangenissen

19 juli 2022 14:03 | documentaire | Door Judith Regeling

© Alek
Jessica Villerius zit zeker niet stil. Voor een nieuwe Videoland-documentaire houdt ze zich namelijk bezig met machtsmisbruik van gevangenispersoneel richting vrouwelijke gedetineerden.

Dit heeft RTL zojuist onthuld in hun planning voor komende maand.

Grensoverschrijdend gedrag

De Inspectie Justitie en Veiligheid kwam afgelopen week naar buiten dat zij een onderzoek instellen naar een vrouwengevangenis in Nieuwersluis. In die gevangenis zou namelijk al jaren sprake zijn van seksueel wangedrag en machtsmisbruik, zo meldden onder meer ex-gedetineerden en een advocaat. Geen nieuws voor Jessica Villerius, die de afgelopen tijd al onderzoek deed naar dit onderwerp.

Jessica Villerius

Ze bracht hiermee al verontrustende zaken aan het licht. Zo blijken de signalen die zij eerder ontving te wijzen naar machtsmisbruik en ander grensoverschrijdend gedrag; van pesterijen tot intimidatie en dus ook seksueel misbruik. Om dit in beeld te brengen, volgt ze voor de documentaire diverse hoofdpersonen, onder wie advocaat Johan Oosterhagen, die vanuit een persoonlijke missie een groot aantal van deze vrouwen bijstaat.

Lees er hier meer over

De documentaire Machtsmisbruik in de Vrouwengevangenis is in de loop van volgend jaar te zien op Videoland.

Meer over