Kijktip: De start van Spoorloos Extra

20 mei 2016 14:05 | documentaire | Door Televizier

© KRO NCRV

De destijds 86-jarige Cecil uit Suriname zocht in 2014 zijn verloren gewaande zoon Marcel via Spoorloos. Hun verhaal staat centraal in de eerste aflevering van de 3-delige serie Spoorloos extra. 

Hoe verder?

"Hierin geven we antwoord op die ene prangende vraag: hoe gaat het nu met de mensen? We proberen een divers beeld te geven van welke kant het op kan gaan", vertelt Paul Vertegaal, sinds 1993 eindredacteur van het programma.

Geen contact

In het geval van Cecil en Marcel had de zoon in eerste instantie geen behoefte aan contact. "Marcel was niet echt een family man. Zijn vader zei hem weinig", blikt Vertegaal terug.

Bijzondere verhalen

"Toch bleek de ontmoeting voor hem overweldigend." Per aflevering worden twee verhalen uitgelicht. "We hebben een schat aan bijzondere verhalen. Het is moeilijk kiezen." Na een eerste ontmoeting komt er vaak nog veel los.

Niet alle antwoorden

Vertegaal: "De essentie van het programma is dat mensen op zoek gaan omdat ze iets willen weten. Tijdens de eerste reis krijgen ze nooit meteen antwoord op alle vragen. De mensen hebben tijd nodig om te vertellen wat er is gebeurd."

Vergiffenis

In de jaren erna komen er vaak meer antwoorden. "Na een adoptie vindt een moeder het fijn om te horen hoe het met haar kind gaat. Een kind hoort graag dat moeder spijt heeft van hoe het is gelopen. En uiteindelijk is de moeder blij om te horen dat haar kind haar vergeeft. Spoorloos draait dan ook in de kern om vergeving."

Meer over