Kijktip: Keukenprofessor tegen topkok in Chef vs Science

Wat werkt beter in de keuken: culinaire ervaring of wetenschappelijke kennis? Dit zoeken topchef Marcus Wareing en wetenschapper Mark Miodownik uit in de Britse documentaire Chef vs science.

Experimenteren

Beide heren gaan aan de slag met een driegangenmenu. Marcus het houdt bij de traditionele kooktechnieken. Zijn opponent gebruikt de spullen uit zijn laboratorium bij het koken. In zijn keuken legt hij uit welke wonderlijke veranderingen voedsel ondergaat tijdens de bereiding.

Wedstrijdje

Zo experimenteert hij onder andere met chocoladefondant. Wat gebeurt er als je dit nagerecht in de magnetron maakt in plaats van in de oven? Topchef Marcus Wareing is eigenaar van zijn eigen restaurant Marcus en heeft twee Michelin sterren. Een pittige tegenstander dus voor de kokende wetenschapper.

Mark

Mark Miodownik stond in 2010 op nummer 89 op de lijst van invloedrijkste wetenschappers en is geen onbekende in de televisiewereld. Hij maakte een aantal wetenschappelijke documentaires en series voor de BBC waaronder How it Worksen The genius of invention. 

Marcus

Ook Marcus Wareing verscheen al eerder op televisie. Zo was hij te zien in de documentaire Boiling Point, over zijn tijd als souschef voor Gordon Ramsay, de opening van zijn restaurant Pétrus en het ontvangen van zijn eerste Michelin ster. Verder vertoonde hij zijn culinaire kunsten in Great British menu. Hij werd later jurylid voor het programma.

Meer over:

Reageren