Kijktip: Pauw in Nepal; wat is er met ons geld gebeurd?

Het is moeilijk voor te stellen wat de harde cijfers over de aardbevingen in Nepal van vorig jaar betekenen. Bijna 9000 mensen kwamen om, een half miljoen huizen veranderden in puin en het leven van 8 miljoen mensen werd ontwricht. 

25 miljoen euro

Pauw in Nepal is het verslag van Jeroen Pauw, die wil begrijpen wat deze cijfers betekenen. Hij reist naar het getroffen land om te zien wat er is gebeurd met de 25 miljoen euro die Nederlanders gaven via Giro 555.

Kinderhandel

De presentator gaat zowel naar de hoofdstad Kathmandu als naar de afgelegen gebieden. Hij praat ook met medewerkers van hulporganisatie Plan, die kinderhandel proberen te stoppen. In de chaos na de ramp verdwenen kinderen in de prostitutie en soms zagen berooide ouders geen andere mogelijkheid dan hun kind te verkopen.

OxfamNovib

Jeroen laat ook zien hoe de hulporganisaties hun weg vinden in Nepal. Zo loopt hij mee met OxfamNovib, dat strijdt voor schoon drinkwater in het verwoeste land. De OxfamNovib-medewerkers hebben het niet makkelijk.

Lastig

In de prille democratie krijgen ze te maken met stugge bureaucratie, stroperige politieke besluitvorming en plaatselijke zeden en gewoonten die de wederopbouw in de weg staan.

Kasten

Ook zijn er verontrustende berichten dat de hulp de laagste kasten niet bereikt, omdat die er geen aanspraak op zouden mogen maken. Zo is het voor hen verboden gebruik te maken van de pas aangelegde wc's.

Meer over:

Reageren