Kijktip: Trouwen in orthodox Urk in Wedding Day

Lieve Blancquaert (bekend van de documentairereeks Birth day) trok voor Wedding day de wereld over om huwelijken in verschillende culturen in beeld te brengen. Het bracht haar van Mexico naar Jordanië en van Senegal naar Urk.

Orthodox

Ze verbaasde zich ten zeerste in de orthodox christelijke gemeente in de Noordoostpolder. "In een van de eerste gesprekken vertelde een jong meisje me heel duidelijk: 'Eerst komt God, dan komt mijn man.' Dat was een schok voor me. En bij het huwelijk in de kerk was de intensiteit ook veel sterker dan ik kende."

Respect

Wel waakt de documentairemaakster voor ridiculisering van de Urker gewoonten. "Urk verdient het niet om uitgelachen te worden. Die mensen hebben hun hart opengesteld voor ons en ik wil dat ze met respect worden behandeld."

Cultuurshock

Ondanks haar open blik vertelt Blancquaert dat ze op het voormalige eiland wel een 'cultuurshock' kreeg. "Misschien zelfs nog wel groter dan bij een of andere stam in weet ik veel waar."

Ander leven

"Ook omdat het zo dichtbij is: we spreken dezelfde taal, het zijn dezelfde mensen. Maar wat ze vertellen en hoe ze denken is zo anders dan hoe ik in het leven sta. Toch heb ik veel respect voor wat ze doen."

Hún standpunt

Het tekent de manier waarop de documentairemaakster haar geportretteerden in beeld brengt. "Hoe extreem het ook is: het is interessanter om vanuit hun standpunt te kijken dan in mijn eigen schoenen te blijven staan."

Reageren