Met voorbeelden van Europees natuurherstel

Menno Bentveld deelt hoopvolle natuurverhalen uit Europa in nieuwe reeks 'Terug in het Wild'

10 mei 2023 16:00 | documentaire | Door Tessa Kok

© Annemieke van der Togt / BNNVARA

Binnenkort is presentator Menno Bentveld terug op de buis met een nieuwe reeks van 'Terug in het Wild'. Door klimaatverandering in menselijke activiteiten dreigen veel plant- en diersoorten in Europa uit te sterven. In Terug in het Wild deelt Bentveld hoopvolle natuurverhalen uit heel Europa, waarin we zien dat het ook voor zwaar bedreigde dieren mogelijk is om het tij te keren. 

Voorbeelden van natuurherstel

In de nieuwe reeks zien kijkers wat de wilde kat, kerkuil en de beekparelmossel met elkaar gemeen hebben. Die soorten hebben het zwaar te verduren door menselijk toedoen, maar de mens werkt nu ook hard om deze soorten te behouden. Kijkers krijgen in 'Terug in het Wild' geweldige voorbeelden van Europees natuurherstel te zien. Veel plant- en diersoorten in Europa dreigen uit te sterven door klimaatverandering en menselijke activiteiten. Maar wat zijn die belangrijke bedreigingen, hoe staan hun leefgebieden ervoor en hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze soorten wel behouden blijven? Menno Bentveld zoekt het uit.

Leefgebieden uitbreiden en veiligstellen

In heel Europa is men bezig om dieren en planten terug te laten keren naar de plekken waar ze ooit hebben geleefd en gegroeid. Dat doen zij door hun leefgebieden uit te breiden en veilig te stellen. Waar men in Schotland probeert om de met uitsterven bedreigde wilde kat te redden en terug te laten keren naar de Hooglanden, heeft een Friese boer de helft van zijn weiland ingericht voor de grutto en maakt de wisent een comeback in Roemenië. In Zweden zien we hoe de eland een nationale tv-beroemdheid is geworden. 

Over het maken van de nieuwe reeks vertelt de presentator het volgende: "Tussen alle sombere berichten over de teloorgang van onze biodiversiteit zijn dit prachtige, hoopvolle verhalen. Natuurherstel werkt. Als je gebieden herstelt keren soorten vaak op eigen kracht weer terug en dat zie je in dit gezamenlijke Europese programma!" 

Het betreft een Pan-Europees project in samenwerking met de European Broadcasting Union. De nieuwe reeks is gemaakt als eerbetoon aan het harde werk, de toewijding en de inzet van natuurbeschermers die proberen te voorkomen dat er veel bedreigde Europese diersoorten uitsterven.

'Terug in het Wild' is op zondag 21 mei en zondag 28 mei om 18:30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

Meer over