Vanavond op tv: Leaving Neverland - de Michael Jackson documentaire

8 maart 2019 14:30 | documentaire | Door Televizier

© VPRO
In deze vier uur durende documentaire vertellen Wade Robson en Jimmy Safechuck hoe ze als kind jarenlang zijn misbruikt door Michael Jackson. Ze bezochten geregeld Jacksons landgoed Neverland en gingen mee op tournee.

'Spraakmakend.' Dat schreeuwden de krantenkoppen in januari na de première van Leaving Neverland. In deze documentaire vertellen twee jongens uitgebreid over de manier waarop Michael Jackson hen fêteerde én seksueel misbruikte. De VPRO zendt de vier uur durende documentaire in zijn geheel uit. Wade Robson en Jimmy Safechuck raakten in hun kinderjaren – afzonderlijk van elkaar – bevriend met The King of Pop. Ze bezochten geregeld Jacksons landgoed Neverland en gingen met hem mee op tournee.

Misbruikt

In Leaving Neverland vertellen beide mannen hoe ze zich, verblind door alle glamour, jarenlang lieten misbruiken door de grootste popster aller tijden. Ze ontkenden de gebeurtenissen jarenlang voor zichzelf en de buitenwereld uit respect voor Michael Jackson.

Niet meer zwijgen

Wade Robson (36), danser en choreograaf voor onder anderen Britney Spears, won op z’n vijfde een danswedstrijd die Jackson organiseerde, en kwam zo met hem in contact. Oud-muzikant James Safechuck (41) was acht jaar toen hij Michael leerde kennen tijdens een Pepsi-reclame. Robson en Safechuck zijn inmiddels zelf vader en zeggen dat ze niet langer konden zwijgen. Ook hun familieleden komen aan het woord. Zo vertellen hun ouders hoe ze niet zagen dat hun kinderen jarenlang werden gemanipuleerd en misbruikt. Jacksons familie noemde Robson en Safechuck al vóór de eerste vertoning van de film ‘leugenaars’.

Kijk vanavond om 19:50u bij NPO 3 naar Leaving Neverland.

Meer over