De Kolping: een volkswijk in renovatie

Nieuwe docuserie op NPO 1 over beruchte Kolpingbuurt in Nijmegen

De Kolpingbuurt in Nijmegen had nogal de reputatie van een probleemwijk. Vandaar dat Nijmegen bijna de hele buurt tegen de grond gooide. De door Fons de Poel bedachte serie De Kolping: een volkswijk in renovatie laat zien hoe de bewoners daarmee omgaan. 

Er worden 127 woningen gerenoveerd, 115 woningen gesloopt en daar komen 99 nieuwe woningen voor terug. De oude bewoners moeten zich zien aan te passen en dat valt niet altijd mee. 

Overlevingsstrijd

De afgelopen anderhalf jaar ging de buurt op de schop en de camera volgt de tumultueuze overlevingsstrijd van een groot aantal bewoners. Zoals Cor die zijn dementerende moeder Saar verzorgt, maar moet toezien hoe zij steeds dieper wegzinkt in vergetelheid.

Lijden onder de verbouwing

Loetje, vrolijke NEC-supporter die zichtbaar onder de verbouwing lijdt en dan degradeert ook nog zijn cluppie. Het oudere echtpaar Rinus en Ietje die allebei een helse jeugd beleefden, maar bij elkaar troost en kracht vonden om in De Kolping een gezin te stichten.

Vitrage past niet

Joop en Bets die weigeren om te verhuizen omdat hun vitrages niet passen in hun toekomstige huis. En Elly en Bert, ‘veldwerkers’ van de woningcorporatie die het hoofd koel houden als de emoties hoog oplopen.

De Kolping: een volkswijk in renovatie, vanaf donderdag 28 november, 21.30 uur op NPO 1

Meer over:

Reageren