Na de Villamoord

Nieuwe onthullende true crime-serie op NPO 2: De Pompmoord

12 januari 2023 16:37 | documentaire | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV
De makers van de documentaireserie De Villamoord richten zich in De Pompmoord op een nieuwe zaak waarin mensen onschuldig werden veroordeeld: de pompmoord.

In oktober 1985 werd de toen 28-jarige Micelle, kassière van een Shell-tankstation aan de Rijksstraatweg in Warnsveld, doodgestoken in haar auto gevonden, vlakbij haar werkplek. Het politieteam arresteerde destijds niemand. Dat kwam pas in 2002 toen de zaak werd heropend en het Gerechtshof vier mannen veroordeelde die eerder nog vrijgesproken waren. In hoger beroep kregen zij straffen van 5 tot 8 jaar voor de roofmoord op Micelle. Twee veroordeelden zijn intussen overleden.

Valse bekentenis

Hein Krombos, een van de vier veroordeelde mannen, vertelt in de driedelige documentaireserie hoe hij tijdens de verhoren destijds onder de druk is bezweken en een valse bekentenis heeft afgelegd. Op de verhoortapes is ook te zien dat hij bij zijn verklaring ‘geholpen’ wordt door de rechercheurs. Rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt (VU) noemt de verhoren "agressief, manipulatief en suggestief”. Volgens haar kan iedereen zien dat de verklaringen volledig zijn gestuurd door de politie.

Eerherstel

Jänis van Haut, dochter van (de inmiddels overleden) veroordeelde Godfried van Haut, vertelt in de serie hoe ze als kind altijd is weggehouden bij haar vader in de gevangenis. Nu wil ze eerherstel voor hem. Haar advocaat Paul Acda bereidt een herzieningsverzoek voor, om aan te tonen dat de bekentenissen vals zijn. Ook werken meerdere oud-rechercheurs van het Pompmoord-team mee. 

De pompmoord is te zien op donderdag 2, 9 en 16 februari 2023 bij KRO-NCRV om 22.15 uur op NPO 2, en is vanaf donderdag 2 februari geheel te bingen op NPO Plus.

Meer over