Burgemeester en profgolfer

Omroep MAX maakt documentaire over blinden en slechtzienden met grote ambities

6 december 2023 10:41 | documentaire | Door Irma Tomas

© MAX
In Blind Vertrouwen mikken drie blinde of slechtziende mensen op het hoogste. Ronald wil wereldkampioen golfen worden, Annemarie werkt aan een modeshow en Tjarda mikt op het burgemeesterschap. 

In Nederland is één op de vijftig mensen blind of slechtziend en dan is het leven een stuk ingewikkelder dan wanneer je twee goed werkende ogen hebt. Naar schatting heeft van alle blinden en slechtzienden nog geen dertig procent betaald werk. Ronald, Tjarda en Annemarie besloten daarom zelf hun werk en geluk te maken. 

Ronald 

Ronald Boef (47) is blind geboren. Hij is een succesvolle blinde golfer en leeft als een topsporter. Zijn doel is om goud te halen op het wereldkampioenschap golfen voor blinden en slechtzienden in Zuid-Afrika.

Tjarda

Tjarda Struik (37) is vanaf haar kindertijd door een oogziekte steeds minder gaan zien. Ze ziet nu nog vijf procent. Tjarda is werkzaam als programmamanager bij een fonds voor blinden en slechtzienden en actief in de politiek als raadslid. Haar ambitie op korte termijn: 175.000 volgers scoren als ‘blindfluencer’ op haar op TikTok-account. En op de langere termijn wil ze burgemeester worden.

Annemarie

Annemarie Nodelijk (40) kreeg tijdens haar mode-opleiding een goedaardige hersentumor. Na de operatie raakte Annemaries zicht beschadigd. Met een oog ziet ze zo goed als niets en met het andere oog heeft ze kokerzicht. Annemarie heeft een eigen stichting waarmee ze van alles organiseert voor andere mensen met een visuele beperking. Daarnaast wil ze voor haar eigen tassenlijn een grote modeshow organiseren.

Blind Vertrouwen is een idee van Tjarda zelf die de wedstrijd Jouw idee op tv won van de NPO en Omroep MAX. Het initiatief leverde 3.500 ideeën op.

Blind Vertrouwen is op donderdag 11 januari 2024 om 22:05 uur te zien op NPO 2

Meer over