Zo doo wiejleu dat

Omroep MAX komt met documentaire over Twente

9 januari 2023 11:45 | documentaire | Door Esther Hut

© Omroep MAX

Een paar jaar geleden bracht Erik Willems al een film over Haarlem uit en nu heeft hij Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film gemaakt. De naam zegt het al, de filmmaker heeft honderd jaar Twente in beeld gebracht en laat zien wat er in de afgelopen eeuw allemaal veranderd is.

De film is binnenkort te zien bij Omroep MAX.

Om de film überhaupt te kunnen maken werd er eerst een oproep gedaan naar filmmateriaal. Een hoop Tukkers bleken videobanden te hebben bewaard in stoffige dozen, want er werd aardig gehoor gegeven aan de oproep.

Bijzondere gebeurtenissen

Een jaar lang werden filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen in Twente.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Omroep MAX (@omroepmax_)

FC Twente en de vuurwerkramp

Zo komen er beelden voorbij over de opkomst en ondergang van de textielindustrie, de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp en het landskampioenschap van FC Twente. Maar ook het alledaagse leven komt aan bod.

Erik Willems maakte de film samen met actrice Johanna ter Steege. Zij is ook te horen als de voice-over en doet dit geheel in stijl in het Twents.

Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film is zondag 12 februari om 19:20 uur te zien bij Omroep MAX op NPO 2.

Meer over