2Doc: Cat Stories

Quinty Trustfull, Miryanna van Reeden en Jort Kelder over hun katten

5 Februari 2020 11:00 | documentaire | Door Carlijn Schepers

© Carmen Cobos

Ze zijn eigengereid, aaibaar en spinnen zo fijn. 2Doc: Cat stories gaat over de bijzondere band van katten en hun ‘baasjes’. Wij interviewden Quinty Trustfull, Miryanna van Reeden en Jort Kelder over hun band met hun katten. 

In Nederland wonen 25 miljoen huisdieren, waaronder ruim 2,5 miljoen katten. De Nederlands/Spaanse filmregisseur Carmen Cobos woont al geruime tijd in ons land, maar begrijpt niets van onze liefde voor de kat. Om te ontdekken wat het geheim is van de mysterieuze relatie, besluit ze zichzelf te verhuren als kattenoppas. Oook veel BN'ers hebben een kat. Wij interviewden er drie. 

Quinty Trustfull

“Mijn katten zie ik als mijn baby’s. Zeker nu mijn kinderen het huis uit zijn. Ik heb er twee: huis-tuin-en-keukenkat Llayton en Ace, een Bengaal. Ace heeft zelfs een eigen Instagrampagina met ruim drieduizend volgers. Ik ben nu een kattenvrouwtje, maar vroeger was ik meer een hondenmens en een paardenmeisje. Ik heb altijd veel dieren gehad. Het was bij ons thuis net een kinderboerderij. Toen ik met mijn man Orlando ging samenwonen, gaf hij me twee kittens. Sindsdien ben ik helemaal gek op katten.

Ace en Llayton voelen als volwaardige gezinsleden en ik heb een hechte band met ze. Een ander gaat in de pauze voor de kinderen naar huis, ik voor hen. Best geestig natuurlijk, want katten kunnen prima alleen zijn. Als ik thuiskom roep ik ‘Mama is weer thuis’ en voer ik hele gesprekken met ze. Want ze miauwen ook terug.

Is Orlando in het buitenland, dan is Llayton de man in huis. Hij bewaakt me. Zo wacht hij bij de badkamerdeur tot ik klaar ben met tandenpoetsen en springt vervolgens vast op mijn voeteinde. Is Orlando er, dan slaapt hij beneden. Bijzonder toch?

Het leuke aan katten vind ik hun eigengereidheid. Ze zijn niet slaafs en volgzaam, ze doen wat ze willen. Het liefst ben ik de hele dag met ze bezig, omdat ze me liefde, geborgenheid en rust geven. Met een dekentje op de bank en de katten op schoot wil ik nergens anders liever zijn.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Birthday Boy. @bengal_acetrustfull turned 5 today! Birthday Cat ❤️

Een bericht gedeeld door Quinty Trustfull Official (@qtrustfull) op

 

Jort Kelder

“Katten hebben iets onaantastbaars, dat maakt ze bijzondere huisgenoten. Ik heb twee Britse kortharen, erfstukken uit mijn relatie met Lauren (Verster, red.). De rode heet Harry, naar prins Harry, en de chocoladebruine heet Carlos, naar Don Carlos, het zoontje van Filips II. Hun stoïcijnse houding en superieure gedrag vind ik leuk. Ik ben een soort butler voor ze.

Ik vind het grappig dat ze allebei een ander karakter hebben en dat het zulke gewoontedieren zijn. Elke dag op hetzelfde tijdstip ligt de een bij mij in bed en de ander op zijn eigen favoriete slaapplek. Harry is inmiddels zelfs enigszins beroemd: hij zat aan tafel bij Eva Jinek en stond op de cover van een kattenmagazine. Dat laatste snap ik wel, Britse kortharen hebben zo’n cartoonesk hoofd. Met Eva wissel ik trouwens geregeld kattenfilmpjes uit. Ze heeft zelf ook twee katten.

Of de liefde tussen mij en mijn katten tweerichtingsverkeer is, weet ik niet. Ik geef ze liefde en zij zien het minzaam aan. Ze zijn vooral strategisch aanhankelijk, als ze eten willen. Maar ik vind het gezellig met ze en ik hecht zeer aan ze. Ik vind het vooral fijn als ik thuiskom en de katten komen aanlopen met zo’n blik van: waar kom jij zo laat vandaan?”

Miryanna van Reeden

“Ik ben dol op mijn katten: Johnny, vernoemd naar de stoere cartoonfiguur Johnny Bravo, en Nuñez, een Spaanse naam vanwege mijn Argentijnse vriendje destijds. Ik zag ooit een tv-programma dat alle aspecten van dieren opnoemde die mensen leuk vinden. Dat eindige met: ‘En dat alles heeft de kat.’ Daar ben ik het helemaal mee eens. Katten zijn ondeugend, zelfstandig, aanhankelijk en oergrappig.

Ik houd van alle dieren, maar van katten vind ik het zo leuk dat ze spinnen. Zo hoef je nooit te twijfelen of een kat iets leuk vindt. Ook kun je met katten communiceren door met je ogen te knipperen. Dan knijpen zij hun oogjes ook dicht. En een kattenbuik aaien, dat is toch het allerheerlijkst?

Ik ben heel hecht met Johnny en Nuñez. Ik zie ze niet als mijn kinderen, maar wel als huisgenoten die ik zo goed mogelijk wil verzorgen. Sommige mensen kunnen moeilijk begrijpen dat je een band kunt hebben met een dier. Ik heb mijn katten niet als statussymbool of omdat ze mooi kleuren bij de bank, maar omdat ik enorm veel liefde van ze krijg. Hoe kun je je niet laten betoveren door die lieve oogjes, het gespin om je heen of hun pootje op je hand?” 

2Doc: Cat stories | woensdag | NPO 2 | 22.55 uur

Meer over