RTL maakte aangrijpende documentaire over Aurelia Brouwers

16 februari 2018 09:50 | documentaire | Door Televizier

© RTLXL

Aurelia Brouwers was nog maar 29 jaar toen ze op 26 januari overleed. Ze pleegde euthanasie. RTL Nieuws volgde haar tijdens de weken voor haar dood.

Aurelia Brouwers wist al van jongs af aan dat ze niet wilde leven. Ze kampte met psychische problemen. Ze leed aan borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Dat alles tezamen leidde tot ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Elke dag is overleven

Geen enkele therapie die Aurelia ondergaat, werkte en medicijnen zetten ook geen zoden aan de dijk. “Elke dag is proberen te overleven, elke ademhaling is een marteling. En dat is in de loop van de jaren alleen maar erger geworden”, zo zegt ze in de film.

Niet leuk om over te praten

Documentairemaker Sander Paulus: “Mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Professionals vinden het moeilijk om erover te praten. Het is niet leuk om dit gesprek te moeten voeren met iemand die dit, euthanasie, zo graag wil. Dat is voor haar een reden geweest om deze documentaire te maken. Haar verhaal hebben wij mogen registreren.”

8 jaar wachten

Het duurt acht jaar voordat Aurelia groen licht krijgt van de Levenseindekliniek voor haar voorgenomen euthanasie. Op 31 december 2017 krijgt ze het verlossende telefoontje. Vanaf dan bereidt ze zich voor op de dood.

De laatste dagen van Aurelia Brouwers is vanaf vrijdag 16 februari te zien op RTL XL

Meer over