'Bedekt, geblurd en geblokkeerd'

Stella Bergsma onderzoekt taboe over borsten in tv-special

22 februari 2022 15:10 | documentaire | Door Janine van Rooden

© Frank Ruiter
Stella Bergsma gaat het taboe over borsten onderzoeken in de tv-special Sorry voor de Tieten voor Net5.

Stella Bergsma snapt er niks meer van: "Wat hebben onze borsten de mensheid ooit misdaan? Te klein, te groot, te scheef, te bloot, je weet nooit wie je nu weer met je borsten voor het hoofd stoot."

Sorry voor de Tieten

In de special Sorry voor de Tieten voor Net5 is de schrijfster en columniste vastbesloten om uit te zoeken waar dit vandaan komt. In haar zoektocht gaat ze langs bij mensen die een hoop over borsten te vertellen hebben; wetenschappers, biologen, seksuologen en andere deskundigen. Ze spreekt voorbijgangers aan, maar ook mensen die van achter hun scherm via social media van alles over andermans lichaam vinden.

Stella Bergsma

"Tegenwoordig zijn borsten een taboe. Ze worden bedekt, geblurd en geblokkeerd. Naakte vrouwenlijven worden steeds vaker weggezet als ordinair en smerig. In bikini op Instagram? Dan kun je heel wat verwensingen verwachten. En als de bikini dan ook nog afzakt, word je verwijderd. Waar komt die weerzin vandaan? Wanneer sloeg de liefde voor borsten om in woede en veranderde lust in angst?", zegt Stella. In de special hoopt ze antwoord op haar vele vragen te vinden. 

Sorry voor de Tieten is op woensdag 23 maart om 20:30 uur te zien op Net5.

Meer over