Partner Peter R. de Vries

Terugkijk-tip: Vertrouwelijk!

31 januari 2022 11:20 | documentaire | Door Esther Hut

© still WNL

Gisteravond was de WNL-documentaire Vertrouwelijk! te zien waarin de partner van Peter R. de Vries, Tahmina Akefi, uit de anonimiteit stapte en eenmalig haar verhaal deed.

Tahmina vertelt niet alleen over hun relatie, ze uit ook stevige kritiek op zijn beveiliging. In de documentaire verklaarde ze dat er niets is gedaan met een melding over een man die De Vries achtervolgde. Ook zegt ze dat zij en Peter gevolgd werden in de weken voor de moord.

Tahmina Akefi

Zes jaar lang hadden Tahmina en Peter voor het publiek een geheime relatie. Ze hadden zelfs al trouwplannen voor dit jaar en ze wilden naar buiten treden met hun relatie, vertelt Tahima in de documentaire Vertouwelijk!. Maar toen sloeg het noodlot toe.

Huwelijk

De Vries vroeg Akefi in 2021 ten huwelijk. "Hij pakte mijn handen en keek mij aan, hij had een heel mooie, zachte blik in zijn ogen", vertelde de 39-jarige journaliste. "Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en zei: zou je met mij willen trouwen? Het moment was onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. We hadden er al vaker over gesproken, al in 2017 toen we weer bij elkaar kwamen."

Slachtofferverklaring

Verschillende onderwerpen komen voorbij en ook vrienden van Peter vertellen over hun vriendschap met de misdaadverslaggever. Maar waarom kiest Tahmina er nu voor om niet meer anoniem door het leven te gaan?

De belangrijkste reden is de inhoudelijke afhandeling van het strafproces dat in juni plaatsvindt. Tahmina is dan namelijk van plan een slachtofferverklaring voor te lezen in de rechtbank. “Ik wil dat niet van achter een gesloten deur doen met vervormde stem. Ik wil daar staan, zoals Peter zou willen dat ik voor hem sta.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Tahmina en hoe zij denkt dat de aanslag voorkomen had kunnen worden? De documentaire Vertrouwelijk! is terug te zien op NPO start.

Meer over