Docu: Vele gezichten

Tineke Schouten veertig jaar op de planken

14 september 2022 15:08 | documentaire | Door Marjolein Vos

© Roy Beusker
Binnenkort verschijnt een documentaire over Tineke Schouten. Al veertig jaar staat ze voor uitverkochte zalen en in De vele gezichten van Tineke Schouten krijgt de kijker een inkijkje in haar leven.

De carrière van de Utrechtse Tineke begon met het schrijven van een lied over een vrouw die beroemd wilde worden. Deze hit genaamd Lenie van de Takkenstraat betekende haar landelijke doorbraak in 1982.

Typetjes

In de documentaire is te zien hoe Schouten verandert in haar typetje zodra ze haar pruik op zet. De keurige vrouw transformeert naar Bep Lachebek die geen blad voor de mond neemt. "Een jaar lang gevolgd worden vond ik heel spannend. Je geeft een inkijk in je leven en tegelijkertijd de regie een beetje uit handen. Ik ben blij met het persoonlijke en mooie eindresultaat", aldus Schouten zelf.

Volgen

Een heel jaar lang volgden documentairemakers Hetty Nietsch en Lisa Bom de cabaretière bij het maken van haar 25ste jubileumvoorstelling Dubbel. De makers zoomen in op het schrijfproces rondom nieuwe typetjes die ontstaan. Er is te zien dat Tineke met lichte tegenzin begint aan de repetities maar uiteindelijk straalt ze weer in volle zalen.

Gesprekken

Ook is de documentaire gevuld met collega's, vrienden en familie die vertellen over de comédienne. Zo komen Jacques de Cock (manager/producent), Theo Hopman (haar- en make up-specialist), Hans Brunyanszki (echtgenoot) en de dochters van Schouten aan het woord.

Er wordt aandacht besteed aan waar de inspiratie voor typetjes vandaan komt maar ook hoe tegenslagen en onzekerheid soms toeslaan. 

De vele gezichten van Tineke Schouten is op zaterdag 24 september om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.  

Meer over