True crime

Videoland komt eind januari met documentaireserie Bureau Dupin over burgerdetectives

2 januari 2023 14:52 | documentaire | Door Janine van Rooden

© Bureau Dupin

Begin vorig jaar werd bekend dat Videoland bezig is met een documentaireserie over Bureau Dupin, een Nederlands burgerinitiatief dat zich buigt over onopgeloste moordzaken. Er is nu dan eindelijk een releasedatum bekend. 

De vierdelige true crime-docuserie werd eigenlijk eind 2022 al verwacht bij de streamingdienst, maar liet dus nog even op zich wachten.

Bureau Dupin

De serie volgt enkele medewerkers van Bureau Dupin die als burgerdetective meewerken aan de Nieuwjaarsmoord van 1 januari 2013. Op die dag kwam de 48-jarige Marja Nijholt uit Enschede op mysterieuze wijze om het leven.

Nieuwjaarsmoord

Op Oudjaarsdag reist Marja af naar Oss waar ze in paniek arriveert, omdat ze denkt dat ze gevolgd wordt door iemand die haar wil vermoorden. Ze wordt 's middags en 's avonds op verschillende plekken in de stad gezien door mensen en camera's en maakt steeds een bezorgde en bange indruk. Ze zwerft ook 's nachts nog wat rond, maar op Nieuwjaarsdag wordt Marja onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen op de oprit van een woning in Oss.

Cold case

De politie doet uitgebreid onderzoek naar Marja's dood, maar alle sporen lopen dood. Ze kunnen dus niet anders dan de zaak onopgelost afsluiten, maar gelukkig pakt Bureau Dupin de cold case weer op in de hoop alsnog de oplossing te achterhalen. Het is de eerste keer dat een cold case op deze manier verder wordt onderzocht.

Bureau Dupin is vanaf 27 januari 2023 te zien bij Videoland.

Meer over