Op Wereld Autisme Dag

Videoland Original documentaire ‘Kees Vliegt Uit’ snel te zien

17 maart 2023 11:27 | documentaire | Door Tessa Kok

© Videoland

Zet 2 april maar in je agenda, want dan is het zover. Op die dag releaset Videoland de nieuwe Original documentaire 'Kees Vliegt Uit', wat een vervolg is op de succesvolle documentaire 'Het Beste Voor Kees' uit 2014.

Voor die releasedatum is niet zomaar gekozen, want op zondag 2 april is het Wereld Autisme Dag. In de documentaire 'Kees Vliegt Uit' staat de autistische Kees Momma (57) centraal. Wat gebeurt er met hem als zijn ouders de zorg voor hem niet meer kunnen dragen? 

Een kijkje in de wereld van Kees

In de documentaire 'Kees Vliegt Uit' zien we hoe Kees zich het liefst terugtrekt in zijn eigen ideale wereld. Denk daarbij aan een wereld waarin niemand zijn neus ophaalt, ''hmm'' of ''doei'' zegt, waar we koude winters en koele zomers hebben en waar hij dagelijks mooie reizen maakt met zijn modeltrein en grachtenpanden natekent.

De ouders van Kees, Willem (92) en Henriette (89) zorgen dat de bedreigende buitenwereld dragelijk voor hem wordt. Zijn ouders worden steeds ouder en hebben daarom ook te maken met de eerste ouderdomsgebreken. Kees denkt dat de tijd rijp is om uit te vliegen. In de documentaire zien we of het hem lukt om zonder de constante geruststelling en hulp van zijn ouders zelfstandig een weg te vinden in een wereld vol veranderingen en prikkels.

Maatschappelijk thema

De Videoland-original is gemaakt door Monique Nolte en heeft een maatschappelijk thema. Zij zegt er het volgende over:

“Al sinds 1998 heb ik het voorrecht om Kees te mogen volgen. In die ruim 25 jaar heb ik de symbiotische band tussen hem en zijn ouders – met name zijn moeder – steeds sterker zien worden. Maar ook heb ik het ouder worden van Kees’ ouders mogen zien en daarmee de realisatie dat zijn ouders niet voor altijd voor hem kunnen blijven zorgen. Ik hoop met deze documentaire aandacht te vragen voor deze problematiek van ouders met kinderen met een beperking: hoe pak je de stap naar zelfstandigheid aan en hoe maak je je los van elkaar?”

De hele documentaire is vanaf zondag 2 april te bewonderen bij Videoland. Wil je graag ook de eerste documentaire over Kees zien? Dat kan! In aanloop van de nieuwe release kun je de hitdocumentaire 'Het Beste voor Kees' uit 2014 ook op de streamingdienst bekijken vanaf 26 maart.

Meer over