Wangedrag

VPRO trekt muziekdocu terug

8 februari 2022 16:59 | documentaire | Door Janine van Rooden

© ANP Kippa/Sander Koning

De muziekdocumentaireserie Villa da Musica wordt niet meer uitgezonden op NPO 2 Extra. Dat heeft VPRO besloten na een tweet over grensoverschrijdend gedrag in de periode waarin de documentaires werden gedraaid.

In de 8-delige serie Villa da Musica wordt teruggeblikt op de muziekdocumentaires die VPRO heeft gemaakt in de jaren tachtig en negentig. Een voormalig redacteur heeft via Twitter laten weten dat in die periode een eindredacteur zich aan haar heeft opgedrongen: "Ik was 18 toen hij zich aan mij opdrong. Hij was 36 en eindredacteur." Ze vindt het daarom niet gepast dat de omroep zijn werk eert.

VPRO

VPRO is in gesprek gegaan met de redacteur en heeft naar aanleiding daarvan besloten om de serie niet uit te zenden: "Mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft." De serie zou eigenlijk vanaf dinsdag worden uitgezonden. De omroep laat weten het te betreuren dat er destijds sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag en dat betrokkenen daar nog steeds last van kunnen ondervinden. Ook bekijkt VPRO de bestaande protocollen voor een veilige werksituatie: "We stellen alles in het werk om ongepast gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken, ook als dit gedrag in het verleden heeft plaatsgevonden."

Meer over