Carice van Houten staat open voor Nederlandse films

21 juni 2016 14:06 | film | Door Televizier

Actrice Carice van Houten speelde vroeger in Nederlandse films maar tegenwoordig is ze voornamelijk internationaal actief. Een terugkeer naar een Nederlandse filmset ziet Carice toch wel zitten.  

Carice van Houten speelde voorheen in Nederlandse films als Minoes (2001), Zwartboek (2006) en De Gelukkige Huisvrouw (2010), maar nu is ze een internationale ster door haar rol in onder meer Game of Thrones. Toch behoort een terugkeer naar Nederlandse films tot de mogelijkheden.  "Zolang het maar iets is wat ik nog nooit heb gedaan", vertelt ze tegenover Veronica Magazine

Uitdaging

Volgens de 39-jarige actrice is de Nederlandse filmindustrie klein en dat heeft gevolgen voor het werk. "ik doe graag dingen die me uitdagen, die moeilijk voor me zijn. In Nederland werken voelt erg veilig. Ik ken iedereen, ik weet welke grappen ik kan maken, mensen kennen me en weten wat ik kan."

Wijn, bier en kaas

"Films maken in Nederland is bijna een sociale gebeurtenis: na afloop van de opnames is er een feestje met wijn, bier en kaas.", vervolgt Carice. "Hier in het buitenland gaat iedereen na afloop gewoon naar huis. Dat snap ik wel: in het buitenland is de industrie groter en dus ook het wereldje groter: je doet gewoon je werk."

Persoonlijke ruimte

De Nederlandse filmindustrie mag dan sfeervol zijn, er zijn ook verbeterpunten. "In het buitenland snappen ze dat je je persoonlijke ruimte nodig hebt. Niet iedereen heeft die nodig: ik wil zelf meestal zo snel mogelijk weer die trailer uit, maar je hebt in elk geval de mogelijkheid om je af te zonderen.""De trailer die ik nu heb, is veel te groot voor mij, maar het was wel fijn dat ik er vanochtend in een echt bed een paar uurtjes kon slapen", verwijst Carice naar haar verblijf op de set van dramafilm Race, die later dit jaar uitkomt. "In Nederland is dat ondenkbaar: daar ben je al snel een diva als je om een stoel vraagt."

Leni Riefenstahl

Momenteel is Carice druk met de opnames voor de film Race. Deze dramafilm gaat over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Adolf Hitler probeerde destijds het sportevenement te gebruiken om zijn nazi-bewind aan de man te brengen. Carice speelt de rol van Leni Riefenstahl, de controversiële regisseur die de propagandaplaatjes voor Hitler moest schieten.

Zwanger

Naast acteren is Carice druk bezig met de voorbereidingen van de geboorte van haar eerste kind. De actrice is in verwachting van de Australische acteur Guy Pearce.

Meer over